Innenriks

Regjeringen vil prioritere begravelser under gjenåpningen

KORONARESTRIKSJONER: Regjeringen vil ikke lette på reglene nå, men: – Det er naturlig at lettelser for begravelser vurderes tidlig i gjenåpningsfasen.

Begravelsesbyrået Jølstad har måtte avvise tusenvis av pårørende fra å være fysisk til stede i begravelser under koronapandemien. Mandag ba de regjeringen om å lette på smittevernrestriksjonene som fører til at maks 50 pårørende kan delta i de fleste begravelser.

– Begravelse er ikke underholdning, og bør av hensyn til sørgende få egne retningslinjer, sier direktør Jan Willy Løken.

Regjeringen: Ikke aktuelt

Løken mener Jølstads erfaringer de siste månedene tilsier at de klarer å gjennomføre begravelser med flere deltakere enn 50 i tråd med godt smittevern. Likevel blir ikke selskapets ønske innvilget av regjeringen.

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke (H) i Helse- og omsorgsdepartementet sier smitteutviklingen forhindrer nye lettelser i nasjonale restriksjoner nå.

– Tiltakene er satt inn fordi smitteutviklingen er svært bekymringsfull, og fordi vi må unngå at smitten sprer seg ytterligere ved for eksempel at mange mennesker møtes. Derfor må det også være strenge grenser for hvor mange som kan være til stede på en begravelse, skriver Bjerke i en e-post til Vårt Land.

Prioriterer begravelser

En oppmykning av regelverket er ikke aktuelt med dagens smittesituasjonen, men innspill fra tros- og livssynsamfunnene vil tas med i helsemyndighetenes vurdering når smittetallene går ned.

Fordi begravelser og bisettelser er viktige for pårørende og sørgende, vil regjeringen prioritere begravelser høyt når Norge etter hvert skal åpne opp igjen.

– Regjeringen er enig i at det er viktig å legge til rette for at de som ønsker det kan være til stede ved begravelser og bisettelser. Det gjør det naturlig at lettelser for begravelser vurderes tidlig i gjenåpningsfasen, uten at vi kan tidfeste det nå, sier statssekretær Bjerke.

---

Koronarestriksjoner for begravelser

  • Begravelser regnes som innendørs arrangement på offentlig sted.
  • På slike arrangementer uten fastmonterte seter kan det være maksimalt 50 deltakere tilstede.
  • På slike arrangementer med fastmonterte seter, kan det være maksimalt 200 deltakere tilstede.
  • Kirkebenker regnes ikke som fastmonterte seter, ettersom benkene ikke er individuelle seter og det er lettere å flytte seg nærmere hverandre. For begravelser i kirker med kirkebenker er det derfor tillat med maks 50 deltakere, uavhengig av størrelsen på kirken.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Innenriks