Kultur

Oxford-professor arrestert for bibeltyveri

En av verdens ledende forskere av bibelmanuskripter er avhørt av britisk politi for tyveri av manuskriptfragmenter.

Oxford-professoren Dirk Obbink ble i høst anklaget for ulovlig salg av gamle bibelfragmenter. Obbink avviste da beskyldningene og sa de var et ondsinnet forsøk på å sverte hans rykte. Studentavisa The Oxford Blue var den første som meldte at han ble arrestert 2. mars. Saken er omtalt i flere medier. Dirk Obbink var svært høyt respektert og ble regnet som en internasjonal topp i sitt fagfelt.

Løslatt

Thames Valley Police sier til The Oxford Blue at en 63 år gammel mann ble arrestert mistenkt for tyveri og bedrag. Han er løslatt under den videre etterforskningen.

Obbink var en av lederne for Oxyrhynchus Papyri prosjektet drevet av the Egypt Exploration Society. De studerte gamle manuskripter og fragmenter funnet på en søppeldynge i nærheten av Oxyrhynchus i Egypt. Det er i denne samlingen de aktuelle manuskriptene hører hjemme. Obbink ble anklaget for å ha solgt dem til blant andre det amerikanske selskapet Hobby Lobby eid av kristenkonservative Steve Green som eier Museum of the Bible i Washington.

Eneste mistenkte

På MF Vitenskapelig Høyskole i Oslo jobber Brent Nongbri som professor i religionshistorie. Han er ekspert på de tidligste kristne manuskripter.

– Det er vanskelig å si hva denne arrestasjon vil bety. Slik jeg forstår det innebærer en arrestasjon i Storbritannia at han er hentet inn til avhør. Jeg tror ikke det er ensbetydende med at det er tatt ut tiltale, sier Nongbri.

– Forventer du flere arrestasjoner?

– Jeg tviler på at andre vil bli arrestert. Jeg tror professor Obbink er den eneste mistenkte, sier Nongbri.

Hele denne hendelsen er sett som svært urovekkende i det internasjonale forskermiljøet.

– Selv om professor Obbink er uskyldig, endrer ikke det det faktum at disse gamle, kristne manuskriptene ble stjålet og solgt på antikvitetsmarkedet. Og vi vet fortsatt ikke om det er flere gjenstander som er stjålet, sa Nongbri til Vårt Land i høst.

Katastrofalt

Christ Church-professoren ble suspendert fra sin stilling i oktober samtidig som han ble anklaget for å ha stjålet skriftfragmentene. 13 av de savnede bibelfragmentene gikk til Museum of the Bible i Washington og seks til privatsamleren Andrew Stimer i California. Alle 13 fragmentene er eller vil bli returnert til Egypt Exploration Society.

Årstein Justnes er professor i ­bibelvitenskap ved Universitetet i Agder. For tre år siden ga han ­beskjed: De fleste av de rundt hundre bibelfragmentene fra Dødehavsrullene som har dukket opp etter 2002, er falske. Med boka De falske fragmentene som kom i høst tok han et oppgjør med bedrageriet.

– Fragmentene som Obbink har solgt, er utvilsomt ekte, sier Justnes.

– Hva betyr arrestasjonen for troverdigheten?

– Dette er helt katastrofalt, både for publiseringsprosjektet som Obbink ledet og for Green-familien som eier Museum of the Bible i Washington som har kjøpt flere av de stjålne fragmentene. Det rammer også flere av forskerne knyttet til Museum of the Bible som har samarbeidet med Obbink.

Justnes mener utviklingen viser hvor viktig det er at tekst- og manuskriptforskere er nøye med å sjekke hvor gjenstandene som de arbeider med og forsker på, kommer fra.

– Det er ikke slik at innholdet i gamle fragmenter helliggjør fortiden deres. Ett av de stjålne fragmentene var det sagnomsuste First Century Mark-fragmentet, som i flere år ble feiret i evangelikale kretser i USA. I 2018 ble det imidlertid klart at det meste som var blitt hevdet om dette fragmentet de siste 5-6 årene, var løgn: Fragmentet viste seg å være fra det andre eller tredje århundret, og ble altså solgt av en person som ikke eide det, sier Justnes.

Han tror det vi nå ser er begynnelsen på en avslutning av akkurat denne saken som dreier seg om Obbinks rolle. Justnes understreker at forskere som Brent Nongbri (MF) og Candida Moss (Birmingham) har vært «utrolig flinke til navigere i tåkehavet som har omgitt Obbink og Museum of the Bible».

LES OGSÅ:

Benekter salg av bibelfragmenter

Sviende oppgjør med bibelbusiness

– Så avanserte forfalskninger at det må være gjort av bibelforskere

Lukrativ svindelindustri

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur