Kultur

Hva skjer med kulturen nå?

Epidemien har satt kulturlivet ut av spill. Det får selvsagt konsekvenser for oss, men de største taperne er utøverne selv.

Det kan være vanskelig å føle at kultur er særlig viktig akkurat i disse dager. Mye av landets kulturliv er simpelthen koronastengt, og de aller fleste er opptatt av helt andre ting.

Fra kino til strømming

Så hva gjør da en kulturavdeling i en slik situasjon – etter at vi alle har satt oss på hvert vårt hjemme­kontor og prøver å lage nyhetsstoff, noen av oss med småbarn krypende mellom beina?

Det første vi har gjort er å be filmanmelderne våre lete ­etter premierer på TV-serier og strømmefilmer, siden kinoene er stengt. Vi er mange som sitter koronafast og kan trenge dyktige kritikeres veiledning. Derfor vil også ­musikk- og ­litteraturdekningen løpe omtrent som normalt.

Deretter har vi satt kreftene inn på å forstå konsekvensene av epidemien for kulturlivet – både for de som skaper den og for de som pleier være publikum. Dette vil vi følge tett framover, og tar gjerne imot tips. Det er allerede digitale initiativer på gang, med strømmede stue­konserter og opplesninger som dukker opp på Facebook og ­andre steder. Vi vil forsøke å guide dere best mulig inn i dette ukjente terrenget.

Lukkede utstillinger

I ­dagens avis publiserer vi et intervju med den palestinske kunstneren Tayseer Barakat, som hadde en utstilling i krypten til Kirkelig kulturverksted. Og vi publiserer en anmeldelse av kunstneren Mari Slaattelid, som skulle hatt en utstilling stående på Kunstnernes hus til 26. april, i det året institusjonen feirer 90 år. Begge ­disse utstillingene er nå selvsagt stengt for publikum.

Vi kunne latt være å publisere­ disse tekstene av den grunn. Men vi velger å trykke dem likevel, fordi kritikken av og samtalen om alle kulturuttrykk handler om langt mer enn ­anbefalinger til hvilke utstillinger vi skal oppsøke. Samtalen om kulturen har en egenverdi, selv når den er utenfor rekkevidde.

Dette håper jeg vil bli synlig i Vårt Land i tida framover, hvor det blir rikelig med tid til å gruble over kunstens betydning – kanskje særlig nå som den blir mindre tilgjengelig. Muligheten for å gå på en konsert, en diktopplesning, en teatermonolog eller en lokal revy er borte for nå. Vil hverdagen uten kulturens møteplasser vise oss hvor høyt vi verdsetter den ellers?

De virkelige taperne

Jeg tror det. Og selv om det finnes større­ ofre i denne situasjonen enn landets mange kultur­arbeidere, så vil denne gruppen være blant de som blir hardest rammet økonomisk. Jeg har selv frilanset på heltid som skribent og bokanmelder, og overlevde bare fordi jeg bodde­ på en forblåst øy med svært lave levekostnader. Da jeg flyttet tilbake til Oslo, ga jeg opp.

En ting er alle som jobber i institusjonene – forlags­redaktører, litteraturhusarbeidere, fast ansatte skuespillere og liknende. De vil merke det. Men verst er det for alle de frilansende kunstnerne – altså de som skaper den kulturen som gir oss med faste stillinger noe å skrive om. De er de økonomiske taperne til vanlig, og det er de som taper aller mest nå.

De fleste frilansere får ikke sykepenger eller feriepenger, ingen pensjonspoeng og de ­lever gjerne fra hånd til munn, fra enkeltoppdrag til enkeltoppdrag. Nå sitter de igjen med svarteper, siden arrangører kan henvise til force majeur-prinsippet, og nye avtaler heller ikke blir gjort.

Kulturmeldinga

Dette var også grunnen til at kunstnerøkonomien var tema i Trine Skei Grandes kulturmelding fra i fjor. Der stod det blant annet at vi burde «gjennomgå rammevilkår og ordningar for gründerar og sjølvstendig ­næringsdrivande for å sikre dei sosiale rettane deira». Det ­arbeidet er ennå ikke gjort, og nå vil de frilansende kultur­arbeiderne betale prisen. Vi andre i kulturkretsløpet slipper trolig mye billigere unna.

LES MER OM KULTUR I KORONAENS TID:

Ber om at kulturlivet reddes fra koronakollaps – bransjen mangler forsikringer

Det lokale musikklivet rammes hardt av koronasmitten

Kirkemusikkfestivalen refunderer billetter etter korona-avlysing

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Arne Borge

Arne Borge er kulturredaktør i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur