Kultur

Kirkemusikkfestivalen refunderer billetter etter korona-avlysing

Oslo internasjonale kirkemusikkfestival tilbyr tilbakebetaling av alle konsertbilletter etter avlysing. Festivalsjefen sier de har veid moral opp mot juss.

– Alle billetter refunderes, sier festivalsjef Bente Johnsrud.

Oslo internasjonale kirkemusikkfestival ble i går avlyst i sin helhet grunnet koronautbruddet.

Først meldte festivalen at billettrefusjon ikke var mulig. I formiddag bestemte festivalen seg for å tilby tilbakebetaling av alle konsertbilletter.

«Til tross for vår kjøpsavtale med Ticketmaster som sier at billetter ikke refunderes ved force majeure har vi i dag allikevel besluttet å refundere alle solgte billetter til årets festival,» skriver de på sin hjemmeside.

Med force majeure menes hendelser utenfor arrangørens rimelige kontroll.

En moralsk side

– Hvorfor snudde dere?

– Vi har jussen på vår side, og hadde sånn sett ikke trengt å refundere. Samtidig har dette også en moralsk side som det ville vært rart å se helt bort fra. Flere av våre publikummere er pensjonister, og vi vil gi alle muligheten til å få tilbake pengene sine når vi avlyser så tett opp til åpning, svarer Johnsrud.

Johnsrud sier hun ønsker å komme publikum i møte, selv om situasjonen akkurat nå er vanskelig og uoversiktlig.

Tilbakebetaling av billetter har ikke vært noe krav, ifølge festivalsjefen. Snarere tvert imot.

– Vi har blitt møtt med svært stor forståelse. Folk har vært utrolig hyggelige og mange har uttalt at de ikke vil ha refundert billettene sine.

LES OGSÅ: Ber om at kulturlivet reddes fra koronakollaps

Utøvere måtte snu

Johnsrud sier det foreløpig er vanskelig å se hele rekkevidden hva gjelder økonomiske konsekvenser. Så langt har festivalen brukt like mye penger på markedsføring som de har fått inn i billettinntekter. Tap av inntekter må de selv håndtere.

– For vår del ble beslutningen tatt så tett opp til festivalstart at det aller meste var på plass. Det tekniske rundt konsertene var rigget opp, og må nå tas ned igjen. Utøvernes reiser var betalt, flere har gjennomført store prøvekonserter. Ensemblet fra Estland var allerede kommet til Oslo, men måtte snu igjen etter én dag.

Johnsrud forteller ar hun jobber seg gjennom hver post på programmet for å forsøke å kompensere musikerne så godt som mulig. Blant annet kan enkelte konserter bli avholdt senere.

Kåre Nordstogas urfremføring av tolv folketonepreludier på orgel håper hun å få gjennomført høsten. Det samme gjelder Bent Sørensens fremføring av Matteuspasjonen. Dette må imidlertid veies opp mot andre utgifter, som billettrefusjonene.

Deler av programmet håper hun å få satt opp igjen på Kirkemusikkfestivalen i 2022. Neste års program er nemlig allerede ferdig planlagt.

– Musikerne er ofte frilansere, som er en økonomisk utsatt gruppe. Vi er derfor opptatt av å avhjelpe situasjonen så godt vi kan.

LES OGSÅ: Kor-miljøene rammes hard av koronaviruset

– For sent

Bente Johnsrud har fulgt koronaepidemien tett de siste tre ukene, og tatt flere forbehold rundt avviklingen av festivalen. Slik situasjonen har utviklet seg de siste dagene, er hun også lettet over at den nå er helt avlyst.

– Jeg har tenkt på alle scenarioene som kunne oppstå. Vi har et voksent publikum, og folk sitter tett i kirkerommene. Flere av musikerne kommer reisende fra utlandet.

Johnsrud mener helsemyndighetene burde kommet på banen og satt inn drastiske tiltak langt tidligere. Torsdag ettermiddag kom et vedtak om forbud mot samtlige kulturarrangementer.

– At det tok så lang tid å få påleggene satte oss i en svært vanskelig situasjon. Mange arrangører og orkestre har vært svært fortvilet. Å avlyse har betydelige økonomiske konsekvenser. Samtidig er det et voldsomt ansvar å skulle holde store arrangementer i en slik situasjon.

LES OGSÅ: Syke eldre frykter smitte fra helsepersonell

---

Oslo internasjonale kirkemusikkfestival

  • Skulle vært arrangert 13.–23. mars. Ble 12. mars avlyst i sin helhet som følge av smittefaren rundt koronaviruset.
  • Konsertene holdes i Oslos kirker, med Oslo Domkirke som hoved­arena.
  • Festivalen ble grunnlagt i år 2000 av Bente Johnsrud, som også er festivaldirektør og kunstnerisk leder.

---

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Mer fra: Kultur