Kultur

Knutby-leder anmeldte seg selv – venter på rettssak

Det har gått to år siden Knutby-pastor Peter Gembäck la alt på bordet og anmeldte seg selv, «Kristi brud» og et annet medlem til politiet.

Bilde 1 av 2

Det har gått over to år siden Peter Gembäck ringte til polititet og anmeldte seg selv, Åsa Waldau – «Kristi brud» – og en annen tidligere leder i kirkens indre krets for vold og utpressing.

Peter Gembäck var tidligere pastor og leder for Filadelfia-­menigheten i Knutby. Det var han som holdt menigheten i Knutby sammen i tiden etter drapssaken i 2004.

Livet på vent

Tidligere i år kunngjorde Uppsala tingrett at de ikke får mulighet til å starte rettssaken før januar neste år. At det tar såpass lang tid, er ikke lett verken for ham eller for de andre involverte, forteller Gembäck til det svenske nyhetsbyrået TT.

– Frykten for at det bare skal renne ut i sanden er vanskelig. Jeg vet at jeg får en straff, spørsmålet er hva den blir. For andre er det verre. Livet til flere er satt på vent, forteller han.

LES OGSÅ: Knutby-pastor kan være fri om to år

Hemmelighetskultur

– Vi kommer fra en hemmelighetskultur, og det finnes dem som er kritiske til at jeg har anmeldt, forteller Gembäck.

I årene etter drapssaken forsvarte Peter Gembäck menigheten, før han i 2016 gikk ut og fortalte politiet og svenske Dagen om misforholdene. Han innrømmer å ha slått, men ifølge ham skal Åsa Waldau ha vært mer voldelig.

Medlemmer i menigheten skal ha sett opp til pastorene og vært overbevist om at det de sa var Guds ord, også om at Jesus skulle returnere til jorden og gifte seg med Åsa Waldau. Gikk medlemmer imot, risikerte de å motta fysisk straff.

LES OGSÅ: Drapet i pinseforsamlinga i Knutby blir krimroman, så TV-krimserie

Pastor

I dag er menigheten i Knutby oppløst, og de fleste medlemmene har flyttet. Den tidligere pastoren og lederen Peter Gembäck forteller at også han planlegger å selge huset og legge saken bak seg. Det blir riktignok først når rettsaken er holdt og de involverte har fått sine dommer.

– Jeg må nok leve med saken i noen år til, men forhåpentligvis ikke i 20 år til, forteller Gembäck.

---

Knutby-saken

  • 10. januar 2004 ble ­Alexandra Fossmo, Helge Fossmos kone, funnet skutt og drept. Daniel Linde, som var bosatt i nabohuset, ­overlevde drapsforsøket ­ mot ham.
  • Barnepiken Sara ­Svens­son tilsto å ha begått ­handlingene. Hun ble dømt til psykiatrisk behandling på ubestemt tid.
  • Helge Fossmo ble dømt til livsvarig fengsel for medvirkning til drap og drapsforsøk. Via en serie tekstmelding­er skal han ha mani­pulert Svensson til å ta livet av sin kone.
  • Alexandra Fossmo var Åsa Waldaus lillesøster.

---

Jo Arne Hansen Marvik

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur