Kultur

Døpt etter å ha spilt tyrannisk prest

Siden forrige sesong av Herrens veier har hovedrolleinnehaveren latt seg døpe. – Jeg ble påvirket av rollen, sier skuespiller Lars Mikkelsen.

På jobb spiller han rollen som den på samme tid prinsippfaste og hyklerske prosten Johannes Krogh TV-serien Herrens veier. Privat har Lars Mikkelsen i alle år ført en livslang indre dialog om kristen tro. Nå røper han i et intervju med Danmarks Radio (DR) at han har latt seg døpe.

– Gjennom arbeidet med
Johannes Krogh og serien har jeg mer og mer omfavnet denne dialogen, sier Mikkelsen, som er vokst opp i en ateistisk familie der troen «hadde trange kår», som han sier. Han var imidlertid mye i kirken som barn, fordi han sang i guttekoret ved den katolske Sankt Annæ Skole i København.

Skam

– For meg ble det vesentlig at omtalen av troen som er i serien, også er forankret i virkeligheten og ikke er ren fantasi. Man er nødt til å spørre seg, hvor står jeg i forhold til dette, forklarer han i radiointervjuet i DR-serien Tidsånd som sendes torsdag.

Her forteller han at bekjentskapet med Johannes Krogh «og hans noe biske, men kompromisløse forhold til at tro» fikk ham til å gjøre alvor av noe han hadde vært redd for i alle år: Å leve ut sin tro.

– Det behøver jeg ikke skamme
meg over i et moderne samfunn, sier han, og forklarer at han har fryktet naiviteten ved det å tro, fremfor å vite.

Han forteller at familien også trodde beslutningen kun handlet om at han som skuespiller typisk nok gikk vel dypt inn i rollen.

– Men dette er litt mer enn det. Det er en identitet som har vært til stede i mitt liv hele tiden, og som jeg har neglisjert, fordi jeg ikke ville være dum, sier Mikkelsen.

LES OGSÅ: Harald Sohlberg gnir kunstsøvnen ut av øynene våre

Glidende

Det var Mikkel Wold, en av Danmarks mest kjente sjelesørgere som døpte ham. Det skjedde i november i fjor. Wold har også støttet Mikkelsen i arbeidet med rollen som Johannes Krogh. I intervjuet med Tidsånd sier skuespilleren at da de utførte ritualet i Marmorkirken i København tenkte han: «Litt om litt bryter taket sammen, og så kikker Gud ned og kaster meg opp til seg.»

– Det skjedde ikke så mye, konstaterer han.

– Man er jo det samme mennesket. Det har vært en glidende bevegelse, og så er det heller ikke en forventning om en stor transformasjon. Det er bare at jeg lander litt.

Kjærlighet

Mikkelsen mener dåpen innebærer en fundamental aksept og kjærlighet, som han hevder alle trenger.

– Det er det helt spesielle ved det, hvis man er en litt søkende sjel og har litt vanskelig for å favne kjærligheten i verden. Hvis du ikke kan finne den i din tilværelse, eller at du selv har vanskelig for å gi uttrykk for den, så er dåpen et kjærlighetsløfte, en bekreftelse og en aksept av deg som menneske. Jeg vet at det høres litt høytravende ut, men det er grunnleggende vanvittig vakkert, fordi de fleste av oss har behov for å bli elsket, å være elsket. Det er min tolkning, sier Mikkelsen til radiokanalen.

LES OGSÅ: 'Det høres ut som Bach har komponert til høymessen etter en fuktig kveld på byens kneipe'

Seriedåp

Herrens Veier har vært vist på NRK, og sist søndag startet andre sesong i Danmark. Her skal rollefiguren Johannes Krogh blant annet gjennomføre to dåpsritualer.

– Jeg visste ikke hva som skulle komme i løpet av sesongen, men like fullt står vi altså i den situasjonen, og det var veldig, veldig bevegende, selv om jeg jo ikke har noen makt til å utføre dette ritualitet. Men jeg gjør det altså i serien sier Mikkelsen.

NRK opplyser til Vårt Land at serien skal vises i Norge på nyåret.

LES OGSÅ: Tomler opp for prestedrama

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur