Kultur

– Viktig med gode Vårt Land-venner

Gjennom Bladmisjonen har Vårt Lands lesere i flere år gjort det mulig å distribuere avisen til misjonærer i utlandet. Vårt Lands sjefredaktør tror dugnadsånden til trofaste lesere gjør flere mennesker og miljøer nysgjerrige på den kristne dagsavisen.

– Vårt Land er mer enn en nyhetsleverandør. Vi er et samfunnsprosjekt, et motkulturprosjekt, en arena. Bladmisjonen er en slik arena, hvor alle som setter pris på en kristen dagsavis som Vårt Land, kan møtes og gjøre en innsats. Ikke bare for misjonærer, men også institusjoner, bedrifter, organisasjoner, og folk som ennå ikke har oppdaget oss, sier Åshild Mathisen.

Gjøre avisen kjent

Kommersiell direktør i Vårt Land, Ingrid Erøy Fagervik, sier hovedformålet til stiftelsen Bladmisjonen er å bidra til utbredelse av Vårt Land.

– Nå kan vi gjøre det på helt nye måter, blant annet gjennom e-avisen, som kan reise langt og raskt digitalt. Gavene til stiftelsen har stor verdi, og ikke minst håper vi å utvikle møtepunkter også for giverne. Den entusiasmen vi ser ligger bak hver gave, den skal vi forsøke å møte på en måte som inspirerer enda mer.

Dialog

Hver dag får Åshild Mathisen e-poster og andre henvendelser fra Vårt Lands lesere og abonnenter. Det er blitt stadig flere slike innspill, med ideer og reaksjoner, etter at hun tiltrådte som sjefredaktør i 2016. Akkurat som hun hadde håpet.

– Dialogen med leserne er viktig. Jeg ønsker at vi skal ha et fellesskap, at vi kan samarbeide, og sammen løfte fram avisen. Bladmisjonen er et slikt møtepunkt. Petter Dass-prisen i Oslo domkirke, og arrangementene våre i Litteraturhuset, er det samme, minner hun om.

LES OGSÅ: Sjefredaktør Åshild Mathisen mener Vårt Lands oppdrag er å lage tankevekkende journalistikk av de grå nyansene.

Frivillig dugnad

Klassekampens venner har vært en tilsvarende støtteforening siden tidlig på 1990-tallet. Sjefredaktør Bjørgulv Braanen sier til Vårt Land at dette er et opplegg etter den gamle bedehusboka.

– Frivillig dugnad er noe man brenner så mye for at man er villig til å avse både tid og penger, sier Braanen.

For å bli medlem i Klassekampens venner, må man forplikte seg på å gi 50 kroner i måneden til Klassekampen. Foreningen har eget styre, eget årsmøte, og - ikke minst - egen julemesse.

– Vennene våre har med hjemmestrikkede klær, hjemmebakst, bøker og kunst, og alle inntektene går til Klassekampen. Det er kjærkomne kroner, og en sikkerhet overfor en mer usikker pressestøtte.

Braanen hevder Klassekampens venner også er med på å opprettholde og styrke de organiske båndene til leserne.

– Det binder dem sammen, og skaper større tilhørighet.

Verdier

Med et stadig mer digitalisert og polarisert samfunn, opplever Åshild Mathisen at avisen hun er leder for blir stadig viktigere.

– Religionens rolle er vesentlig, og vi jobber hver dag for å synliggjøre denne. Vi vil inspirere og skape refleksjon. Kristne verdier, men også dialog mellom ulike religioner, trengs mer enn noen gang. Jeg tror engasjerte lesere i Bladmisjonen er av samme oppfatning. Vi ønsker at flere, ikke minst barna våre, skal bli kjent med slike verdier. Potensialet for en avis som Vårt Land er stort, sier Mathisen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur