Kultur

Flere samles om tro

De siste årene har flere begynt å gå på religiøse møter, viser en ny kartlegging av kulturbruken vår. Det gjelder særlig kvinner.

– Mellom 2008 og 2012 var det en betydelig nedgang i andelen som går på tro- og livssynsmøter, men nå har besøkene gått litt opp igjen, sier Odd Vaage som er seniorrådgiver i SSB.

Statistisk sentralbyrå presenterte Kulturbarometeret i går. Her kartlegges nordmenns bruk av kulturtilbud, på bakgrunn av besvarelser fra omtrent 2000 personer mellom 9 og 79 år.

I løpet av fjoråret var 36 prosent av Norges befolkning på et tros- eller livssynsmøte. Det er to prosentpoeng flere enn i 2012, som var forrige gang kulturbruksundersøkelsen ble gjennomført. De som gikk på møter, gikk i snitt åtte ganger i året.

– Det er blant de mellom 9 og 15 år andelen som går på slike møter er størst. Det har nok med konfirmasjon å gjøre, sier Vaage.

Statistisk sentralbyrå måler besøk på gudstjenester, messer eller møter arrangert av trossamfunn eller organisasjoner som representerer ikke-religiøse livssyn. Dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelser regnes derimot ikke med.

Undersøkelsen viser også at det er små sosiale forskjeller blant de som går på tro- og livssynsmøter.

– I utdanning ser jeg ikke noe tydelig mønster. På dette punktet skiller tro- og livssynsmøtene seg fra flere av de andre kulturtilbudene, hvor utdanning mye å si. Den tendensen finner vi ikke like mye her, hverken når det gjelder utdanning eller inntekt, sier Vaage.

LES MER: Hvorfor sliter forfattere med å skrive samfunnsengasjert litteratur?

Kino er mest populært

Utenfor livssynsfeltet viser undersøkelsen at kinoen fortsatt er kulturtilbudet de fleste av oss har et aktivt forhold til: 72 prosent var på kino i fjor, mot 67 prosent i 2012.

– Det paradoksalt at flere av oss går på kino, mens det samlede antall kinobesøk blir lavere.

Det kan ha å gjøre med at det i fjor kom publikumssuksesser som appellerte til eldre som går sjelden på kino, som publikumssuksessen Kongens nei.

– Nå oppsøker ungdom internett både for å se film og oppleve andre kulturtilbud som sannsynligvis konkurrerer med kino. Så vi ser at det har vært en kraftig nedgang i unges kinobesøk, mens det blant de eldre har vært en økning, sier Vaage.

LES FORFATTARINTERVJU: – Vi er i ferd med å øydelegge jorda vår, seier Ingvild Burkey.

Nedgang for kunstutstillinger

Oppsiktsvekkende er det også at andelen som besøker kunstutstillinger har sunket markant.

– Det ser ut som kunstutstillinger er det som klarest går nedover i andel besøk og antall besøk, mellom 2004 og 2016.

Dette til tross for at de største kunstmuseene i fjor rapporterte om svært gode besøkstall.

– Folk har jo stått i kø foran visse arrangementer i Oslo, men Norge er ikke bare Oslo. I Oslo og Akershus er andelen som går på kunstutstilling betydelig høyere enn i andre landsdeler. Besøkstallet sier nok mye om hva slags tilbud som finnes de forskjellige stedene, sier Vaage.

Ifølge undersøkelsen er ballett og opera kulturutrykkene det er minst interesse for. Hele 67 prosent sier de ikke interessert i å gå på opera.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur