Kultur

Arnfinn Harams tekster i ny tonedrakt

Shanty, tango og gregorianikk. Spennet er stort i tonedrakten Odd Johan Overøye har gitt Arnfinn Harams lyrikk. Ann-Helen Moen er solist på den nye CDen.

Bilde 1 av 2

Komponist Odd Johan Overøye gledet seg til et påtenkt samarbeid med pater Arnfinn Haram våren 2012. Overøye var spent på møtet med denne uredde samfunnsdebattanten, teologen og dikteren som han bare kjente gjennom tekstene hans.

Han inviterte Haram til sin egen festival, Kyrkjehola Kulturbeite i Stordal på Sunnmøre, mye som påskudd for å bli kjent med mannen. Men noen uker før møtet dem i mellom, døde Arnfinn Haram brått.

Sunnmørsnatur

– Å tonesette disse tekstene er gjort for å ære en mann jeg har fått stor respekt for gjennom møtet med hans litterære kvaliteter. Etter at han gikk bort fant jeg mye verdifullt tekstmateriale på bloggen hans. Det ble til et møtepunkt som skapte et ønske om å tonesette diktene hans, forteller Odd Johan Overøye.

LES MER: Passio Olavi – Eyvind Skeie og Odd Johan Overøye

Overøye fant seg fort til rette i Harams kjærlighet til Sunnmørsnaturen.

Mystikk

– Som utvandret sunnmøring kjente jeg fort den billedlige nærheten til fjell, fjord og hav. Men også måten han beskriver Gudslengsel på, og den poetiske og tiltalende tilnærmingen til religiøs mystikk, grep meg sterkt. Haram har et åpent språk, velegnet til musikalsk bearbeidelse. Det er vanskelig å skille dikt fra person, jeg møter en forfinet kombinasjon av intellekt og spiritualitet – og en personlighet som er uredd og kompromissløs. Jeg ble fascinert av dette mennesket som på en måte stod utenfor – som munk, men likevel var så kraftfullt til stede i samfunnsdebatten, forteller Overøye.

Shanty

– Du bruker høyst ulik musikalsk tilnærming til tekstene – fra shanty til gregorianikk?

– Det er nok typisk meg å bevege meg rundt krysningspunktene mellom populær- og kunstmusikken. Jeg finner meg selv best der, og liker å være i en fordomsfri flyt mellom sjangre, sier komponisten.

LES MER: Arnfinn Haram – diktar med babylonsk harpe

Komponisten finner det lett å identifisere seg med tekstene – og spennet mellom guddom, natur og medmenneskelighet.

– Som katolikk hadde Haram større rom for det mystiske, og favner et spennende religiøst landskap i sine poetiske vendinger. En litt annerledes tilnærming enn vår lutherske, litt mer direkte uttrykksmåte, sier han.

Alvorsmann

Overøye betrakter Arnfinn Haram først og fremst som en alvorsmann, men med et rikt spekter av uttrykk.

– Han hadde absolutt sans for de lysere sidene i livet, som for eksempel i sangen om Frans av Assisi, som jeg har gjort i form av en shanty. Den maritime teksten er full av livsglede. I diktet Vente har jeg lagt inn en lengselsfull, litt Piazzola-inspirert tangorytme.

Han valgte sopranen Ann-Helen Moen som solist.

– Som operasanger har hun et stort uttrykksspekter. Hun mestrer dramaet, men har også evne til å forminske ned mot et visepreget uttrykk med stor gjennomskinnelighet, sier komponisten.

Vestlandsnatur

Ann-Helen Moen kjenner også igjen lukten av lyng og duren av havbåra i Harams diktning.

– Du blir aldri helt ferdig med Arnfinn Harams tekster, det er rikdom og dybder der som er fritt for floskler – men du finner lag på lag av menneskelig visdom. Han har en treffsikkerhet overfor våre innerste tanker, som han klarer å sette ord på, sier Moen.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Slik Haram tar for seg livet i full bredde, mener hun Odd Johan Overøye treffer tekstene med musikken sin.

– Begge er litt ydmyke, men har livserfaring som de evner å uttrykke. Musikken fargelegger tekstene, og han har en variert tilnærming gjennom ulike musikalske sjangre. For meg har det vært spennende og utfordrende å fortolke tekst og musikk i en så stor bredde av sjangre. Men først og fremst har jeg møtt en tekstrikdom jeg aldri blir ferdig med, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur