«Dersom du har et gammelt kjøkken som fungerer, bør du beholde det»

Dersom du har et gammelt kjøkken som fungerer, bør du beholde det. Det er sjukt at kommersielle krefter har lurt oss til å tro noe annet.

lIllustrasjon: l
KLIMAAVTRYKK: Dersom du pusser opp kjøkkenet for 200.000 kroner, tilsvarer det klimautslipp fra fire helgeturer til New York med fly, biff til middag hver dag i fire år eller bilkjøring i tre år. lIllustrasjon:
Publisert Sist oppdatert

Nylig satt jeg på toget og overhørte en samtale om kjøkken. En venninne fortalte en annen at hun snart skulle rive ut sitt gamle kjøkken fra 50-tallet og erstattet det med et nytt, lekkert kjøkken fra en av de store kjedene. Samtidig klaget hun over at det «blir litt av en jobb» fordi kjøkkenet var plassbygd og «veldig solid», Det var vanskelig å rive det ut. Men, som hun sa, «det er gammeldags».

Dermed gjør hun som mange andre i Norge: River ned et gammelt og solid kjøkken og setter inn et nytt og «trendy» ferdigkjøkken. Kanskje vil hun snart sitte ved sitt kjøkkenbordet sitt og nyte synet av et flunkende nytt og ultramoderne kjøkken. Trolig vil det se ut som et utsnitt fra en glanset katalog. Til stadighet blir vi bombadert av kommersielle krefter forteller oss at vi må bytte ut det gamle. Spørsmålet er om vi blir lurt av denne reklamen?

For reklamen og kjøkkenmoten skifter stadig. Derfor er det all grunn til å tro at hun kommer til å sitte på den samme plassen om 6-7 år og tenke at kjøkkenet allerede er gått av moten. Det er ikke sikkert hun i samme slengen vil tenke over at hun kastet ut et fullt brukbart kjøkken som var langt mer holdbart, samtidig som hun også har bidratt negativt i klimaregnskapet. Men det burde hun.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS