«Brød og melk» anmeldt: Et dronningmåltid

Du blir ikke mett av å lese Karolina Ramqvists sanselige og grensesprengende roman. Men kanskje du blir klokere. Bon appétit.

Karolina Ramqvist
APPETITTVEKKER: Forfatter og journalist Karolina Ramqvist regnes blant Sveriges mer kjente feminister. «Brød og melk» er likevel langt ifra noen ideologisk pamflett, men roman om oppvekst og om vårt forstyrrede forhold til mat.
Publisert Sist oppdatert

Når han sulter i hjel, sirkusets sultekunstner, blir en «ung panter» plassert i buret der han holdt hus. Dette sterke, matglade villdyret viser seg å bli mye mer populært blant sirkusgjengerne enn det forgjengeren var: Slik ender Kafkas lille, store fortelling En sultekunstner. Panteren blir den sultne mannens motstykke – som om rovdyrets appetitt og muskler utgjør en kontrast til spisevegrerens eteriske kvaliteter, som om anorektikeren med sin selvtilfredse kroppskontroll nettopp ikke var fiksert på mat.

Kafkas fortelling leses gjerne allegorisk. Sultekunstneren kan være et bilde på den trassige, misforståtte kunstneren som blir underkjent av samfunnet rundt, ironisk eller ikke. Eller han kan være en helgenskikkelse som blir utkonkurrert av et jordisk beist. Uansett er spiseforstyrrelsen først og fremst en metafor. Det er den også i Birger Emanuelsens roman Statsråden kommer (2021), i alle fall delvis. Vel er hovedpersonens for omverdenen skjulte bulimi en fysisk reaksjon på ensomheten og maktesløsheten hun kjenner på som departementsansatt taleskriver, men sykdommen fungerer også som bilde: Det «bulimiske paradiset» er den usynlig syke velferdsstaten; bak den perfekte fasaden truer naturødeleggelsene samfunnet vårt.

Mat overalt

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS