Nyheter

Idrettslag dropper OCC-samarbeid etter interne reaksjoner

OCC: Koblingen til Brunstad Christian Church fortsetter å skape hodebry for Oslofjord Convention Center. En av landets største fotballturneringer har brutt avtalen etter mange interne reaksjoner. – Vi innser at det tar tid å innarbeide det nye eierskiftet, svarer salgsdirektøren.

– Det er mange som har prinsipper om å ikke delta på ting når OCC er involvert. Når samarbeidsklubber, sponsorer og medlemmer sier tydelig ifra, må vi lytte. Hele klubben er drevet av dem.

Det forteller Helge Krossøy, styreleder i Sandar IL. En måned etter at idrettslaget offentliggjorde et overnattingssamarbeid med Oslofjord Convention Center (OCC), har de nå bestemt seg for bryte avtalen. Konferansesenteret OCC eies av Brunstadstiftelsen.

Krossøy bemerker at fordi Sandarcupen er et dugnadsdrevet prosjekt, er de avhengig av å ha med seg det frivillige flertallet. Styrelederen forteller at de gikk noen runder før de inngikk samarbeidet ettersom «dette er touchy i Sandefjord».

Han var likevel nokså sikker på at et OCC-samarbeid ville la seg gjøre ettersom overnattingstilbudet skulle være frivillig.

– Selv det ga mange reaksjoner som ikke gjorde dette mulig. Folk truer med å melde seg ut av styrer, samarbeidsklubber vil ikke delta … Og da har vi plutselig ikke noe cup. Så vi måtte bare gjør det sånn.

Trengte soveplasser

Det var i forbindelse med sommerens utgave av Sandercupen – som er landets største helgeturnering i fotball – at idrettslaget startet et samarbeid med Oslofjord Convention Center. Turneringen har rundt 10.000 deltakere, og har derfor et stort behov for sengeplasser.

Fordi Sandar videregående skole er under bygging, måtte idrettslaget se seg om etter nye overnattingsplasser. De inngikk derfor en avtale som gikk ut på at OCC skulle tilby de tilreisende «leiligheter til en rimelig penge». Det var Sandefjords Blad som først omtalte saken.

– Dere begrunnet OCC avtalen med at dere var avhengig av sengeplassene. Hvordan skal dette løses nå?

– Nå må vi prøve å gå lenger inn i Sandefjord kommune i stedet. Det finnes flere videregående skoler vi kanskje kan benytte oss av, sier Krossøy i Sandar IL.

Plaget av boikott

Det er ikke første gang forbund og idrettslag har snudd i OCCs dører. I 2020 valgte Larvik Turn Håndball å trekke fire av sine lag fra finalerundene i Region Sør Cup. Kraftige reaksjoner i håndballmiljøet fikk så Håndballforbundet til å vedta at de ikke vil arrangere håndballkamper i arenaen.

Heller ikke Norsk Pokerforbund vil ha fremtidige norgesmesterskap på det omstridte konferansesenteret. Da E-sportforbundet skulle arrangere kvalifisering til «VM i gaming» i august 2021, trakk en rekke e-sportklubber seg fra turneringen

Alle begrunnet bruddene med senterets tilknytning til Brunstad Christian Church og deres syn på homofile.

(Brunstad Christian Church)

Har tatt grep

OCC drives som et selvstendig AS, som igjen eies av Brunstadstiftelsen. Denne stiftelsen ble etablert av Brunstad Christian Church tilbake i 2002. Hensikten var å skape et klart skille mellom menigheten som trossamfunn på den ene siden, og næringsdrift og eiendomsforvaltning på den andre siden. Brunstadstiftelsen har siden oppstarten hatt en strategi om «offensiv kommersiell drift» av senteret.

All den tid det ikke lenger går noen direkte link mellom trossamfunnet og konferansesenteret, har Oslofjord Convention Center erkjent at koblingen til BCC er utfordrende.

– Vi opplever ofte en sterk sammenblanding av aktørbildet rundt oss, og vi forstår at man kan sammenblande aktørene slik strukturen er i dag. Derfor erkjenner vi at det er et behov for et enda tydeligere skille mellom BCC og Oslofjord Convention Center som en kommersiell aktør, sa salgs- og markedsdirektør Finn Erling Røgenæs til Vårt Land i august 2021.

November 2021 startet Brunstadstiftelsen arbeidet med å skille ut Oslofjord Convention Center i enda en ny stiftelse. Formålet er å «sikre et definitivt skille» mellom Brunstadstiftelsens ideelle formål og Oslofjords kommersielle virksomhet. Det formelle vil trolig ikke være på plass fra årsskiftet.

Med nytt eierskap på plass, vil det bli enklere for kundene våre å velge oss

—  Finn Erling Røgenes, salgs- og markedsdirektør i Oslofjord Convention Center

«Manglende innsikt»

Oslofjord Convention Center har ikke besvart Vårt Lands spørsmål om hvordan Sandar begrunnet avgjørelsen og hvorfor det oppleves vanskelig , men salgsdirektør Finn Erling Røgenes gir følgende kommentar i en e-post:

«Vi synes naturlig nok at det er synd at Sandar IL har trukket seg. Vi innser at det tar tid å innarbeide det nye eierskiftet. Her tror vi at manglende innsikt i det pågående arbeidet med ny eierstruktur har vært utslagsgivende. Vi har imidlertid hatt god dialog med Sandar hele veien og ønsker dem lykke til med cupen.

Prosessen med eierskiftet går etter planen, og vi får generelt god tilbakemelding på dette. Vi er jevnlig i dialog med Lotteri- og stiftelsestilsynet og tar sikte på at en søknad er innlevert innen utgangen av juli. Med nytt eierskap på plass, vil det bli enklere for kundene våre å velge oss».


Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter