Kirkeliv

Oslofjord Convention Center med millionunderskudd for femte året på rad

ØKONOMI: Konferansesenteret i Vestfold og Telemark har gått med underskudd i ni av femten driftsår. – Vi ser mot lysere tider, svarer administrerende direktør.

Oslofjord Convention Center AS, selskapet som driver det store konferanseområdet i Melsomvik i Vestfold og Telemark, gikk med millionunderskudd i 2020 for femte året på rad. Det viser regnskapstall fra Brønnøysundregistrene som Vårt Land har gjennomgått.

Konferansesenteret, som jevnlig brukes av trossamfunnet Brunstad Christian Church (BCC), har dermed hatt negativt driftsresultat i ni av sine femten leveår.

Gjør store investeringer

Den siste årsrapporten for Oslofjord Convention Center (OCC) viste et negativt driftsresultat på over 62 millioner for 2020. Det er over to og en halv gang så stort som underskuddet i 2019, som var på 24 millioner kroner. Det endelige årsresultatet for begge år var på henholdsvis 48 og 19 millioner i minus.

– Underskuddet skyldes generelt at Oslofjord er i en utbyggings- og utviklingsfase, og det var budsjettert med underskudd for 2020 og de foregående årene, forklarer administrerende direktør ved OCC, Stian Fugslet.

OCC-direktøren forteller at selskapet har gjort en rekke store investeringer de senere årene, blant annet innen organisasjonsutvikling, kundereise og IT-systemer. Det gjør de i påvente av en stor vekst de «ser komme».

– For å møte den store veksten vi ser komme, må vi ligge i forkant for å innfri våre ambisjoner og forretningsmål. Det krever investering, og Oslofjord er på mange måter i en oppstartsfase, og vi forventer overskudd først ved store arrangementer over tid, sier han.

Mange av afghanarane som vart evakuerte frå Afghanistan, er flytta hit til Oslofjord Convention Center i Stokke, Sandefjord. 235 kvoteflyktningar er i ferd med å bli busette i kommunane.
Foto: Heiko Junge / NTB / NPK

Rammet av pandemien

Fuglset understreker at situasjonen under pandemien har vært spesielt krevende, som for resten av servicebransjen. OCC har lidd et betydelig økonomisk tap som følge av «smitteverntiltak, lav etterspørsel og lang ledetid for signering av nye arrangementer». Direktøren tillater seg likevel å være optimistisk på vegne av selskapet.

– Vi ser mot lysere tider, og det er spesielt gledelig at vi har en historisk tettpakket arrangementeskalender i 2022. Vi ser frem til å være vertskap for mange spennende arrangementer i tiden fremover, sier han.

Homofilisyn og boikott

Tidligere i høst skapte OCCs forhold til Brunstad Christian Church igjen store overskrifter, da Norges E-sportforbund måtte flytte sin planlagte VM-kvalifisering etter at en rekke påmeldte klubber varslet boikott.

Flere av E-sportklubbene uttalte at de ikke ønsket å delta fordi de ikke ville assosieres med BCCs syn på homofile. Det er samme begrunnelse som Håndballforbundet ga da de i 2020 besluttet å flytte alle planlagte håndballkamper fra området.

Forklaringen er forholdsvis enkel: Oslofjord Convention Center AS eies av Brunstadstiftelsen, en stiftelse som ennå har tette bånd til Brunstad Christian Church. Stiftelsen ble opprettet av BCC i 2002 for å overta og videreutvikle trossamfunnets kommersielle virksomhet.

– Et inkluderende sted

– Hva har boikottene i senere år kostet konferansesenteret? Regner dere med at dere har mistet sentrale kunder og store kontrakter på grunn av avgjørelsene fra blant andre Håndballforbundet og E-sportforbundet?

– Vi synes det er leit med avbookingene du nevner, men disse har ikke hatt store økonomiske konsekvenser. Vi vil at Oslofjord Convention Center skal være et inkluderende sted der alle skal føle seg velkommen. Vi opplever at åpenhet og god dialog er viktig for at flere skal ønske å legge sine arrangementer til oss.

Stian Fugslet, administrerende direktør ved Oslofjord Convention Center.

Kundeforhold med BCC

På spørsmål om det går inntekter fra konferansesenteret til BCC svarer Fuglset tydelig nei. Direktøren forklarer at BCC i dag likevel er en viktig kunde for senteret gjennom større arrangementer i regi av hovedorganisasjonen eller gjennom avtaler om langtidsleie som er inngått med lokalkirkene i BCC-forbundet.

– Det er et strategisk og langsiktig kundeforhold som sikrer forutsigbarhet og et godt inntektsgrunnlag i årene fremover. Organisasjoner og menigheter innenfor tro, livssyn og ideell virksomhet, er en viktig kundegruppe og et stort satsningsområde for oss. Vi er stolt av å være vertskap for alle typer fellesskap, fastslår han.

Pinsebevegelsens årlige lederkonferanse Led arrangeres på OCC. Også Misjonssambandet (NLM) er en av de andre kristne organisasjonene som har brukt området til større arrangementer.

Vil tydeliggjøre skillet

I kjølvannet av Håndballforbundets avgjørelse i 2020 uttalte OCC at de ville gjennomføre endringer i eierskapsforholdet som ville gjøre at «alle opplevde forbindelseslinjer til trossamfunnet Brunstad Christian Church» ble borte.

– Det har i lengre tid pågått et arbeid for å tydeliggjøre skillet mellom den kommersielle driften av Oslofjord Convention Center AS og Brunstadstiftelsen. Den er fortsatt pågående. Vi vil fortløpende dele informasjon om hvordan dette skal gjennomføres, svarer Fugslet.

Les mer om mer disse temaene:

Jørgen Osberg

Jørgen Andresen Osberg

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirkeliv