Kultur

Flytter planlagt turnering fra OCC etter boikott-skred

E-SPORT: Etter at flere e-sportklubber trakk seg fra et arrangement på Oslofjord Convention Center, har E-sportforbundet bestemt seg for å bryte avtalen. – Tanken var å ha en tydelig markering for våre holdninger, og samtidig beholde lokasjonen, sier forbundspresident Thomas Breen.

Torsdag trakk en rekke norske e-sportklubber seg fra kvalifiseringen til «VM i e-sport» som skal avholdes i Brunstadstiftelsen-eide Oslofjord Convention Center (OCC).

– Avgjørelsen om å ikke delta i VM-kvalifiseringen på OCC, ble tatt særlig på bakgrunn av Brunstad Christian Church sitt syn på homofile. Dette er et synspunkt vi ikke vil forbindes med eller støtte oppunder, forteller Denise Anfinnsen, daglig leder for e-sportklubben Apeks, til Vårt Land.

Begrunnelsen til flere av klubbene som boikotter arrangement, er nettopp at deres egne verdier ikke samsvarer med Brunstad Christian Church sine. Det var spillnettstedet Pressfire som først omtalte klubbenes boikott.

Vil inkludere, ikke ekskludere

OCC drives som et selvstendig AS, som igjen eies av Brunstadstiftelsen, som ble etablert av Brunstad Christian Church i 2002. Hensikten var ifølge dem selv å skape et klart skille mellom menigheten som trossamfunn på den ene siden, og næringsdrift og eiendomsforvaltning på den andre siden.

– Vi opplever ofte en sterk sammenblanding av aktørbildet rundt oss, og vi forstår at man kan sammenblande aktørene slik strukturen er i dag. Derfor erkjenner vi at det er et behov for et enda tydeligere skille mellom BCC og Oslofjord Convention Center som en kommersiell aktør. Det er også et pågående arbeid, sier Finn Erling Røgenæs fra OCC.

At OCC fremdeles kobles til den omstridte menigheten, får mange til å reagere. Apeks er blant klubbene som valgte å trekke seg. De oppfordret E-sportforbundet til å bytte sted for arrangementet og «ta et tydelig standpunkt i kampen for likeverd for alle».

Samtidig som de er klar over at det er stiftelsen, og ikke BCC, som eier senteret, ser de fortsatt koblingene mellom OCC og BCC som problematiske.

– Hvis man ser nærmere på alle koblingene, så vil arrangementer på OCC fortsatt økonomisk støtte BCC, gjennom blant annet leverandører. Det er også tette koblinger hva gjelder mennesker som sitter i de forskjellige styrene, mener Annfinsen i Apeks.

Ikke første gang

Det er ikke første gang et sportsarrangement på Oslofjord Convention Center får deltakere til å reagere. I fjor valgte Larvik Turn Håndball å trekke fire av sine lag fra finalerundene i Region Sør Cup. Grunnen var senterets kobling til Brunstad Christian Church. Heller ikke Norsk Pokerforbund ville ha NM på Oslofjord Convention Center.

– Flere har påpekt at det er en selvmotsigelse å boikotte på grunn av diskriminering, når forbundene og klubbene som trekker seg i praksis selv diskriminerer. Hva tenker du om det?

– Vi har aldri boikottet arrangementet, men valgt å ikke delta. For meg er det en forskjell der. Vi har heller aldri oppfordret andre til å boikotte, men heller oppfordret forbundet til å endre lokasjon. Jeg mener her at vårt poeng blir forsøkt vridd. Hos Apeks er alle velkommne uansett, men hos Brunstad Christian Church er ikke homofile velkomne til å være seg selv, sier Annfinsen.

Flytter arrangementet

Forbundet tok oppfordringen på alvor. Under et døgn etter at Apeks og flere andre klubber trakk seg, varslet de nemlig at det planlagte arrangementet i Oslofjord Convention Center, ikke lenger skal arrangeres der.

Vi synes det er synd at det ikke blir VM-kvaliken på Oslofjord. Vi har hatt stor sans for Norges E-sportforbund sin linje om inkludering fremfor ekskludering som utgangspunkt for å diskutere verdispørsmål, sier Finn Erling Røgenæs fra OCC, og tilføyer:

Hvert lag står selvsagt fritt til å gjøre seg opp sin mening og til å ta egne valg. Samtidig synes vi det er synd at Norges E-sportforbund sin linje om inkludering framfor ekskludering som utgangspunkt for diskusjon ikke når fram.

– Hva betyr det for dere økonomisk at det planlagte e-sport-arrangementet hos dere nå avlyses?

Beslutningen om ikke å legge VM-kvaliken til Oslofjord, får ikke store negative økonomiske konsekvenser for oss. Vi ser at stadig flere ønsker å legge sine arrangement til oss, og vi ønsker alle typer fellesskap velkommen.

?

En sportslig forankring

Likevel kan det se ut til at valget først og fremst er sportslig forankret, og ikke først og fremst handler om det Apeks etterspurte. President i Norges E-sportforbund, Thomas Breen, svarer på begrunnelsen.

Det er basert på en sportslig begrunnelse. Det er ikke sånn at vi ikke visste hva vi gjorde da vi inngikk avtalen med OCC. Vi visste at folk ville ta det negativt. Vi hadde ikke tid eller kapasitet til å nå ut bredt nok til våre medlemmer og de miljøene som også er rundt lagene, sier han.

Et ønske om å føre verdier

Vi vet at stedet for mange har et belastet rykte. Derfor valgte vi å gå inn med en grundig og god diskusjon over tid, slik at våre verdier ble førende i arrangementet, sier Breen.

E-sportforbundet hadde planlagt å heise et Pride-flagg for å markere deres verdiståsted, noe forbundet hadde fått godkjennelse til å gjøre av OCC. Menigheten BCC var ikke involvert.

Tanken var å ha en tydelig markering for våre holdninger og samtidig beholde lokalet. Vi tror endringer av holdninger og verdier best skjer gjennom samhandling og dialog, ikke ved å ekskludere bort det man ikke liker. Vi fra vestlige, liberale samfunn har et ansvar i å kjempe på vårt vis. De var en plattform for å fremme våre verdier. Dessverre var det ikke sportslig gjennomførbart når flere av lagene trakk seg, sier Breen.

At det er sportslig begrunnet, mener Denise Anfinnsen ikke er en god nok begrunnelse.

– Det er en svak uttalelse etter min mening. Det at forbundet ikke kan ta et klart standpunkt her, men gjemmer seg bak en sportslig begrunnelse, viser egentlig at forbundet ikke har forstått det vi sier, mener Denise Anfinnsen.

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Kultur