Religion

Norsk Pokerforbund vil ikke ha NM på Oslofjord Convention Center

Norsk Pokerforbund ønsker ikke at fremtidige norgesmesterskap skal arrangeres på Oslofjord Convention Center på grunn av Brunstad Christian Church sitt syn på homofili.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

«I samråd med ansvarlig NM-arrangør har vi tatt en avgjørelse om at vi ikke ønsker å ha fremtidige NM på Oslofjord Convention Center, grunnet den sterke koblingen til Brunstad Christian Church».

Det skriver Norsk Pokerforbund i en uttalelse på sin Facebook-side. Norgesmesterskapet i poker har hatt en treårig avtale med Oslofjord Convention Center (OCC) i Sandefjord i Vestfold. Nå ønsker pokerforbundet at fremtidige NM skal bruke andre lokaler.

«BCCs verdier er ikke forenlige med Norsk Pokerforbund sine. Poker er et inkluderende spill hvor alle er velkomne uavhengig av livssyn og legning», skriver de videre.

Sigurd Eskeland, president for Norsk Pokerforbund, sier at det først og fremst handler om BCCs syn på homofili:

– Det er et verdispørsmål for oss. Vi er en medlemsorganisasjon med fokus på å være åpne og inkluderende. Når vi legger arrangementer til OCC, må vi også legge penger der. Det synes vi ikke er riktig. Vi vil heller legge penger på steder som ikke har den koblingen.

– Brunstad Christian Church sine verdier er ikke forenlige med Norsk Pokerforbund sine, sier pokerpresident Sigurd Eskeland og Norsk Pokerforbund.
– Brunstad Christian Church sine verdier er ikke forenlige med Norsk Pokerforbund sine, sier pokerpresident Sigurd Eskeland og Norsk Pokerforbund.

Skal finne ny arrangør

Konferansesenteret OCC eies av Brunstadstiftelsen, som ble opprettet av BCC. I januar vedtok også Norges Håndballforbund at de ikke vil legge sine arrangementer til OCCs idrettsarena på grunn av homofilisynet til BCC. Den gang uttalte forstander Harald Kronstad i et leserinnlegg at BCC har «et tradisjonelt syn på kristen samlivsetikk» hvor «ekteskapet mellom mann og kvinne er den bibelske rammen for samliv».

Det er ikke Norsk Pokerforbund som skal avgjøre hvor NM i poker arrangeres, men en ekstern arrangør som får løyve av Kulturdepartementet og Lotteritilsynet. Ettersom avtalen med forrige arrangør nylig utløp, skal det nå avgjøres hvem som blir arrangør for de neste tre årene, forteller pokerpresidenten.

– Vi kan ikke bestemme om arrangøren skal legge arrangementet til OCC eller ikke. Men når vi sier at vi ikke ønsker det, så blir det sannsynligvis ikke der, sier han.

'Handler ikke om religion'

At det er Brunstadstiftelsen og ikke BCC som eier OCC har liten betydning for pokerforbundets avgjørelse.

– Brunstadstiftelsen ble stiftet av BCC. Dermed blir det for enkelt å si at dette er to forskjellige ting, sier Eskeland.

Han trekker også fram at senteret til dels har blitt bygd etter dugnadsinnsats fra medlemmer og at ungdommer fra trossamfunnet har arbeidet frivillig på senteret under pokerforbundets arrangementer. Dette har nylig blitt problematisert i Brennpunkts dokumentar Guds utvalde.

Eskeland understreker at avgjørelsen ikke handler om religion.

– Vi har mange kristne og muslimer hos oss, og for oss handler ikke dette om religion, men om et verdivalg, sier Eskeland.

Han forteller at de har fått flere tilbakemeldinger fra medlemmer i pokerforbundet som er kritiske til å ha arrangementene på OCC. Flere har tatt kontakt etter den ferske Brennpunkt-dokumentaren, forteller han.

I forbindelse med Håndballforbundets avgjørelse, uttalte administrerende direktør Stian Fuglset i OCC at ingenting av konferansesenterets overskudd går til religiøs virksomhet.

– Har det noen betydning for dere i Norsk Pokerforbund?

– Vi er en medlemsorganisasjon med et styre som tar avgjørelser, og det er bred enighet om at det er dette vi ønsker, sier Eskeland.

'Ingen diskrimineres'.

Stian Fuglset, administrerende direktør i OCC, sier at Oslofjord er for alle.

– Jeg er stolt over å være leder et sted der ingen diskrimineres for sin tro, sin legning, sin hudfarge eller sine meninger. Dette vil vi gå i dialog med Pokerforbundet om, og vi håper de vil revurdere avgjørelsen som vi opplever bygger på en misforståelse. La det ikke være noen tvil: Alle er velkomne på Oslofjord, uavhengig av livssyn og legning, sier han.

Fuglset mener det er utbygger som må svare på spørsmål om påstandene om BCC-medlemmers dugnadsinnsats under utbyggingen.

###
– Jeg er stolt over å være leder et sted der ingen diskrimineres for sin tro, sin legning, sin hudfarge eller sine meninger, sier Stian Fuglset, administrerende direktør i OCC. Foto: privat

– Oslofjord er en helkommersiell aktør som driver lovlig arbeid fra den minste til den største oppgaven igjennom hele organisasjonen. Vi stiller også høye krav til våre underleverandører fordi vi er opptatt av å følge arbeidslivets lover og regler til punkt og prikke, sier Fuglset.

Han forteller at OCC ved store arrangementer har brukt innleide medarbeidere til flere funksjoner, som for eksempel servering og renhold.

– Vi er i ferd med å implementere en ny bemanningsmodell som erstatter innleie med ansettelser der vi betaler tarifflønn, og skal ansette hundrevis av ansatte i deltids- og faste stillinger. Alt arbeid på Oslofjord, gjøres opp ved tarifflønn eller ved å betale markedspris for innleide tjenester.

Endring i eierskap

I januar ble det også kjent at det jobbes med en endring i eierskap for OCC, som vil gjøre at «alle opplevde forbindelseslinjer til trossamfunnet BCC blir borte», ifølge en pressemelding fra OCC.

– Ville det forandret saken for pokerforbundet hvis det ikke lenger fantes forbindelseslinjer mellom OCC og BCC?

– Det er vanskelig for meg å svare på nå, det måtte blitt en ny sak for styret, svarer Eskeland.

LES OGSÅ:

---

Oslofjord Convention Center

  • Oslofjord Convention Center er et kommersielt konferansesenter som ligger i Melsomvik i Sandefjord kommune i Vestfold. Det stod ferdig sommeren 2004.
  • Fra november 2013 har senteret blitt bygd ut, blant annet med hotell og flerbrukshall. Oslofjord Arena åpnet offisielt høsten 2019. Dette har kostet 3,6 milliarder kroner.
  • Anleggets eies av Brunstadstiftelsen, som i 2002 ble opprettet av Brunstad Christian Church (BCC).
  • Noe av hovedhensikten med at menigheten etablerte Brunstadstiftelsen var å ha et skille mellom menigheten som trossamfunn på den ene siden, og næringsdrift og eiendomsforvaltning på den andre siden.
  • Ifølge vedtektene er Brunstadstiftelsen er en allmennyttig stiftelse som har til formål å fremme den lære, de verdier og det kristelige innhold som Johan O. Smith stod for.
  • Johan O. Smith er grunnleggeren av trossamfunnt Brunstad Christian Church.

---

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion