Nyheter

Toppmøte om religionsfrihet: Den ene overlevde Boko Haram, den andre ble dødsdømt

USA: Under toppmøtet for religionsfrihet, var Asia Bibi og Joy Bishara blant de inviterte. – Hvis ikke alle har religionsfrihet, vil vi se sammenstøt mellom sivilisasjoner, sier tidligere Trump-medarbeider Sam Brownback.

– Redd folket mitt fra undertrykkelsen. Jeg håper at dere kan gjøre noe for å sikre deres frihet, bønnfalte uiguriske Tursunay Ziyawudun forsamlingen under toppmøtet onsdag 14. juli.

Det internasjonale toppmøtet om religionsfrihet, The International Religious Freedom Summit (IRF Summit 2021), ble holdt i Washington DC mellom 13. og 15. juli.

---

International Religious Freedom Summit (IRF)

  • Toppmøte for internasjonal religionsfrihet som ble holdt i Washington DC 13-15. juli 2021
  • To ministermøter med samme tema ble gjennomført av Trump-administrasjonen i 2018 og 2019, men denne ganger var det et partioverskridende arrangement
  • Toppmøtet sikter etter interreligiøst samarbeid og å fremme religionsfrihet verden over

---

– Religionsfrihet er tankefrihet

Representanter fra over 30 forskjellige trosretninger var samlet på toppmøtet, blant annet den religiøse lederen Dalai Lama, som hadde sendt en tale via video.

– Religionsfrihet er faktisk et uttrykk for tankefrihet, forteller Dalai Lama i videoen.

Videre forklarer han:

– Våre forskjellige religiøse tradisjoner har ulike filosofier og ulike praksiser, men alle bærer samme beskjed: Kjærlighet, ettergivenhet, tilfredshet og selvdisiplin.

Dalai Lama

Flere kjente politikere talte under møtet, blant andre Nancy Pelosi, demokratenes flertallsleder i Representantenes hus og tidligere utenriksminister Mike Pompeo.

Nancy Pelosi skal etablere en komité for å granske stormingen av Kongressen, ifølge en AP-kilde. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

– Millioner av uskyldige mennesker rundt om i verden lider og blir forfulgt bare på grunn av hvem de er og hva de tror, uttalte Pelosi i et videobeskjed som ble vist under toppmøtet.

Religiøse forfølgelser

Flere overlevende fra religiøse forfølgelser fra forskjellige steder i verden var invitert til å fortelle sine historier. Blant de inviterte var Asia Bibi, den blasfemidømte kristne pakistaneren, Mariam Ibraheem, en sudansk kristen kvinne dømt til døden for å ha forlatt sin islamske tro, Chen Guangcheng, en kinesisk menneskerettighetsforkjemper, og Joy Bishara, en av skolejentene kidnappet av Boko Haram i 2014.

Joy Bishara

Erkebiskop for den amerikanske gresk-ortodokse kirken, erkebiskop Elpidophoros, advarte om faren med «religiøs nasjonalisme» og «nasjonalistiske religioner»:

– Når du hever én religion over en annen, er det som om du har bestemt at det kun er én vei opp et fjell. Da ledes du av fordommer som gjør deg blind ovenfor andre, sa han.

Uigurisk kvinne: – Erfaringer i kinesiske leir har etterlatt noen dype arr

En uigurisk kvinne, Tursunay Ziyawudun, fortalte om sine opplevelser i en kinesisk konsentrasjonsleir.

– Jeg var fanget i en leir på to forskjellige tidspunkt. Den andre gangen var enda mer inhuman enn den første, og mine erfaringer i kinesiske leir har etterlatt noen dype arr i mitt hjerte, fortalte hun.

Uigur

Hun fortalte om hvordan hun og andre kvinner ble behandlet i konsentrasjonsleirene, om hvordan hun ble utsatt for og vitne til en rekke voldtekter. Videre fortalte hun at hun så kvinner «miste sinnet» og at hun var vitne til flere dødsfall.

– Kroppen min er fri, og det er min stemme også, men jeg lider fortsatt som følge av dette marerittet, sa hun.

Styrke samarbeidet om internasjonal religionsfrihet

Arrangørene for toppmøtet var tidligere Kansas-guvernør og ambassadør for religiøs frihet Sam Brownback og Katrina Swett, president for Lantos-stiftelsen. Ifølge Brownback, skulle møtet øke «den offentlige bevisstheten og styrke det politiske samarbeidet om internasjonal religionsfrihet.»

Sam Brownback

I et intervju med The Christian Post, forklare Brownback at målet var å «utvide relasjonene som finnes for å fremme religionsfrihet og bringe mer synlighet og støtte til temaet.»

– Det er bedre for en muslim å stå opp for religionsfrihet i Midtøsten, der de er i flertall, sa han til The Christian Post.

Videre la han til at «vi trenger at kristne står opp for religionsfrihet der de er et flertall», og at det samme gjaldt for det jødiske folket.

Brownback ytret et ønske om å etablere «flere internasjonale relasjoner mellom religioner som står opp for hverandres religiøse frihet, og på tvers av religiøs tilhørighet», og beskrev dette målet som en «viktig del av det dette toppmøtet.»

Les mer om mer disse temaene:

Sarah Hervé

Sarah Camille Hervé

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter