I morgen, onsdag, er Holocaustdagen, en dag som brukes for å minnes de seks millioner jødene som døde under andre verdenskrig, samt andre ofre for nazistene.
En del av markeringen handler også om å sette samtiden i et større perspektiv.
– Å bruke talerstolen på Holocaustdagen til også å snakke om andre som blir forfulgt vil ikke svekke markeringen. Tvert imot, skriver Ervin Kohn, forstander i Den mosaiske trossamfunn, i en e-post til Vårt Land.
[ Uigurer som har kommet seg til Norge lever med kinesisk overvåking ]
En moralsk plikt
I Storbritannia har flere jødiske leder varslet at de vil bruke dagen til å rette søkelyset mot kinesiske myndigheters forfølgelse av uigurene. Det skriver The Guardian. Målet er å få britiske myndigheter til å ta større avstand fra Kinas behandling av den muslimske uigur-minoriteten.
Mia Hasenson-Gross, daglig leder ved den jødiske menneskerettighetsorganisasjonen René Cassin, mener det er viktig å bruke Holocaustdagen til å rette oppmerksomheten mot andre forfulgte grupper.
– Vi har vært der, vi har opplevd dette. Forskjellen er at nå er det fortsatt tid til å handle. Jøder har den moralske autoriteten og en moralsk plikt til å snakke ut nå. Aldri igjen skal sivilsamfunnet, selskaper og beslutningstakere være stille som i 1930-årene, sier hun til den britiske avisa.
Ervin Kohn nikker anerkjennende til Hasenson-Gross’ utspill. Kohn har tidligere skrevet om fiendtligheten norske muslimer utsettes for.
– Jeg er helt enig. Særlig i at vi har en moralsk forpliktelse som jøder i henhold til bibelens mange formaninger om hvordan man skal behandle «den fremmede blant dere». Bibelens uttrykk «den fremmede» kan i dag forstås som minoritetene blant dere, mener han.
Kohn forteller at «representanter fra de andre offergruppene» vil tale under onsdagens norske markering av Holocaustdagen på HL-senteret i Oslo.
[ Regimer leter opp og truer flyktninger i Norge ]
– Kjent det på kroppen
Marie van der Zyl er leder for Board of Deputies of British Jews, den største jødiske fellesorganisasjonen i Storbritannia. Nylig sendte hun et brev til statsminister Boris Johnson der forteller at de alltid er svært nølende med å sammenligne noe med Holocaust. Samtidig skrev hun:
«Det finnes likheter mellom hva som har blitt rapportert at skjer i Kina og hva som skjedde i Nazi-Tyskland på 30- og 40-tallet», skrev hun, og oppfordrer statsministeren til å gjøre noe med det hun kaller noe av det mest alvorlige i vår tid.
Også den britiske senior-rabbineren Jonathan Wittenberg, som skal tale under årets markering, snakker om viktigheten av å se samtiden i lys av historien. Han forteller at det jødiske felleskapet i Storbritannia «stiller seg veldig sterkt bak» oppfordringen om handling for å beskytte uigurene.
– Vi har kjent på kroppen hva forfølgelse betyr. Det er moralsk uforsvarlig å være tause når forbrytelser begås mot et annet folk, bare på grunn av hvem de er, sier han til The Guardian.