Nyheter

AUF lover kamp «til siste slutt» mot oljeboring i nord

LoVeSe: Det er duket for oljestrid på Aps landsmøte til helgen. AUF og flere fylkesdelegasjoner er forberedt på kamp for å få partiet til å gå mot oljeboring i nord.

For to år siden vedtok Aps landsmøte at de skulle åpne for konsekvensutredning i deler av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe). To år senere har 11 av 15 regions- eller fylkeslag vedtatt at de er mot konsekvensutredning – blant dem Nordland. Flertallet av lokallagene i Lofoten og Vesterålen er også mot.

Omkamp

Dermed øyner AUF, som også i 2017 ønsket at partiet skulle gå mot konsekvensutredning, en mulighet for å få moderpartiet til å snu.

– Vi ønsker at man skal si konkret nei til konsekvensutredning og oljeboring, og gå bort fra kompromisset vi inngikk sist. Jeg har håp om å få med meg landsmøtet, og er optimist. Folkeaksjonen mot oljeboring utenfor LoVeSe fyller ti år i år, og jeg vil at dette blir vår tiårspresang til dem, sier AUF-leder Ina Libak.

LES OGSÅ: Skal Kirkemøtet anbefale å utfase oljenæringen?

Hun mener også dem som er for å åpne nye oljefelter bør gå med på vern i nord.

– I dag har vi en regjering som har gitt rekordmange konsesjoner. Det er derfor en kamp for å i det hele tatt si nei til noen felt. Uavhengig av hva man mener om olje og gass, tenker jeg at ingen er tjent med at absolutt alle felter åpnes. Vi må verne de mest sårbare områdene.

– Ingen hvilepute

Av fylkeslagene som har gått imot er blant annet de store fylkeslagene Oslo, Trøndelag og Innlandet. Vestland og Rogaland er derimot blant fylkene som har vedtak om å støtte konsekvensutredning.

At det nå er flertall i fylkene mot konsekvensutredning er ingen hvilepute, i Libaks øyne. Hun lover beinhard jobbing i forkant av og på landsmøtet for å forsøke å overbevise partiet.

LES OGSÅ: Vindmøller og kraftkabler ga klimastrid

At standpunktet ble fastslått i stortingsprogrammet fra 2017, betyr ikke at det ikke kan endres nå, mener hun.

– Vi styrer ikke på stortingsprogrammet. Vi gikk til valg på det og tapte, så at det kommer debatt om noe av det som står der og at det endres er naturlig, mener hun.

Libak påpeker at landsmøtet er partiets øverste organ og i hennes øyne et forum som er til for å avgjøre partiets politikk.

Nødvendig å åpne

Fagforbundet Industri og Energi er blant dem som ber Ap stå på sitt syn, og helst entydig åpne for oljeboring. Leder Frode Alfheim advarer mot å endre standpunkt.

– At det blir debatt må vi tåle, men jeg tror folk forventer av Ap at de står på sitt program, sier han.

LES OGSÅ: Utålmodig Ada Arnstad: – Klimaendringene er her alt. Vi må handle nå

– Aps mulige framtidige samarbeidspartnere er også mot konsekvensutredning. Saka må vel kalles død?

– Det blir en vanskelig nøtt å knekke i forhandlingene. Jeg tror konsekvensutredning vil vise at det er mulig å kombinere olje og gass med andre næringer, sier Alfheim.

For å sikre inntektene for nasjonalstaten Norge fra 2025 og framover blir man nok nødt til å åpne LoVeSe, mener han.

– Å fastslå at man ikke skal konsekvensutrede vil jeg advare et styringsparti som Ap, å gå for, sier han.

LES OGSÅ: MDG rir miljøbølgen – over sperregrensen

Nord samlet om nei

I fjor sa Nordland nei. Finnmark sa for to år siden ja til konsekvensutredning, men sa sammen med Troms nei i programarbeidet tidligere i vår. Nestleder Ståle Olsen i Finnmark Ap er blant dem som skal på landsmøtet, og uttalt motstander av konsekvensutredning. Han sier det er stor interesse for spørsmålet, men at de ikke har diskutert i delegasjonen hvor de lander i en votering. Olsen sier hans linje er at det lokale synet bør veie tungt.

Røst-ordfører Tor Arne Andreassen har vært en av de sterkeste stemmene mot oljeboring i fiske- og gytefeltene i nord. Lokallaget på Røst var de første i regionen som gikk imot. Han håper landsmøtet nå setter endelig punktum for saken og går inn for vern.

– Jeg vet ikke hvorfor ikke partiet kan samles om dette, men det er noen som er veldig oljetro, også i Ap. Jeg mener at vi i overskuelig framtid har behov for olje og gass, men det finnes på feltene som alt er åpna. Mitt standpunkt er at Lofoten og Vesterålen må skjermes, sier han.

LES OGSÅ: Frykter Sp svikter olja

– Må kunne snu

Han sier de lokale delegasjonene har saken på agendaen fram mot landsmøtet.

– Hva sier du til dem som argumenterer med at man gikk til valg på utredning og at programmet må ligge fast?

– Verden forandrer seg hele tida, og om man ikke følger med på hva som skjer rundt omkring, kan det gå virkelig galt. Det kan oppstå ting som gjør at det ikke blir som man tenkte. Da må man kunne snu, sier Andreassen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter