– Det er all grunn til bekymring, sier Frps mann i energi- og miljøkomiteen.

Terje Halleland har merket seg klimadebatten i Senterpartiet. Han er redd den kan komme til å gå på bekostning av norske oljearbeidsplasser.

For presset mot Sp er stort – flere tidligere rødgrønne kamerater har reagert på Sps klimapolitikk, mens tidligere sentrumskamerat Venstre nå går knallhardt ut.

Venstres leder i miljøkomiteen Kjetil Kjenseth, har kartlagt det han omtaler som «Sps klimasynder».

– Hvis Senterpartiets ordførere og stortingsrepresentanter skulle lede an i klimaomstillingen, må vi over i neste hundreår før det monner, sier Kjenseth til Vårt Land.

LES MER: Professor: – Venstres kartlegging sier lite om hvem som har det politiske ansvaret

Skrekkeksempelet Åslaug Haga

Skrekkeksempelet er likevel tidligere partileder­ ­Åslaug Haga, mener Frp-Halleland. Hun tok nylig til orde for at Sp må utrede en sluttdato for olje­næringen.

– Det går inn i en trend med økende press mot petroleumsnæringen. Får vi et Sp under press, som i tillegg ønsker å komme i regjering, så vet vi jo at de får partnere med et helt annet program enn Sp har, sier rogalendingen.

Dere har også slike ­partnere, og på Høyres landsmøte presset flere på for s­terkere klimatiltak?

– Ja, det er bekymringsfullt at sterke krefter jobber for å ­endre klimapolitikken, og spesielt­ ­petroleumspolitikken. Vår ­regjeringsplattform har en sterk klimasatsning, men ­petroleumssatsingen er helt uendret. Jeg tror ikke Sp hadde fått til det samme i en regjering med MDG eller SV.

LES OGSÅ: Stor SV-bekymring for Sps klimavending – økt spenning på rødgrønn side

Mener Sp setter landbruksstøttens legitimitet på spill

Samtidig anklager Halleland Sp for å være en klima­sinke i landbrukspolitikken:

– Vi må få ned utslippene der, men Sp stemmer mot alle regjeringens forslag. De viser bare til at landbruk er biologisk produksjon, som ikke kan sammenlignes med fossile utslipp. Det kan bli farlig for landbruksstøttens legitimitet.

LES OGSÅ: Avviser klimaopprør, men fjerner formuleringer som «hyller oljenæringa»