Nyheter

MDG rir miljøbølgen – over sperregrensen

For første gang siden valget ligger Miljøpartiet de Grønne over sperregrensen. De får hele åtte mandater og rekordoppslutning. Partiet selv peker på det økende klimaengasjementet hos spesielt de unge.

Bilde 1 av 2

Miljøpartiet kan notere seg 4,3 prosent og ny rekord på Norstat-målingen utført for Vårt Land i mars. De er for første gang siden før valget i 2017 over sperregrensa.

– Det er veldig gledelig for vår del. Vi har sett en økende tendens på målingene de siste månedene. Det er en bekreftelse på at vi er på rett vei. Vi merker en økt interesse i hele landet, blant annet på grunn av økt interesse for miljøsaken. Men vi har også mye å melde tilbake fra kommuner hvor vi har sittet i kommunestyrer de siste årene, sier stortingsrepresentant og nasjonal talsperson Arild Hermstad i partiet.

LES OGSÅ: Elever i klimastreiken fortviler: Vi får ikke brukt klimakunnskapen

Stjeler fra Venstre

Bernt Aardal sier det er store variasjoner på målingene når det gjelder MDGs oppslutning, de har både vært oppe på seks prosent og nede i 3,2 på nylige målinger. Men det er liten tvil om at de er i oppdrift. Aardal viser til at partiet har tatt nesten 14 prosent av velgerne til Venstre fra sist valg.

– Når de henter såpass mange velgere fra Venstre er det åpenbart at de henter mye på miljø. Både V og SV, som er de tradisjonelle miljøpartiene, har slitt med egen troverdighet på feltet. Særlig sleit SV da de satt i regjering. Mens MDG har kommet opp som en kanon. De har klart å markere seg i opposisjon og være mer radikale, sier han.

LES OGSÅ: Småpartier i sterk vekst – både Rødt og MDG med flere medlemmer enn Venstre

Hermstad er ikke overrasket over at Venstre lekker velgere til MDG.

– Det er ikke overraskende. Vi har fått mange politikere også fra Venstre. Mange er veldig skuffet over at partiet ikke leverer og blir overkjørt av Frp i miljøpolitikken, og ser ut til å finne seg i det. Vi har en regjering hvor H og Frp får styre miljøpolitikken, og Venstre tar til takke med å juble over funn av vikingskip og andre småting, sier Hermstad.

Klimabølge blant ungdom

Hermstad mener en økt interesse for og fokus på klimasaker, illustrert ved ungdommens klimastreik før helga, er en viktig forklaring.

– At ungdommen streiker og folk ser at god miljøpolitikk også er god politikk for mennesker, tror vi er med og forklarer noe av økninga. Det er tydelig at ungdommen er bekymret på vegne av seg selv om framtida, sier han.

LES OGSÅ: Bollestad talte til KrF-landsstyret - gikk hardt ut mot de som hetser klimaungdommen

Aardal peker på at det mange ganger tidligere har kommet bølger med stor klima- eller miljøinteresse. Det man ofte ser at etter bare et par år er denne interessen forsvunnet igjen, så det svinger – også blant ungdom, som tradisjonelt er mest opptatt av feltet.

– Man blir fort historieløse. Om du ser på for eksempel Vardøla og Alta-sakene var det et engasjement hvor særlig ungdom var med. Og man mente dette ville snu opp ned på politikken framover. Det har gått opp og ned. I perioder har ikke klima og miljø vært så høyt på dagsorden. Men det er klart at det rykker nærmere med klimakrisen. Så det kan være denne økte interessen er kommet for å bli, men det er for tidlig å si, sier Aardal.

LES OGSÅ: Sp-landsmøte ga marsjordre om nye klimagrep

Utålmodighet

Hermstad sier han har vært i miljøvebevegelsen i 30 år og kjenner til dette. Han mener det likevel er noe som er annerledes nå.

– Nytt denne gangen er at vi har mange av løsningene på plass. Politikerne har muligheten til å sette opp farten og prioritere løsningene som trengs, men de velger å fokusere på andre ting. Man kan med dagens teknologi ha både utslippsfrie ferger og elfly, men i stedet prioriteres olje. Det ser folk, sier han.

LES OGSÅ: – Sp og MDG må snakke sammen

Hermstad viser til at MDG også har gjort det historisk godt på en måling blant norske studenter.

– Vi ser at de unge er mye mer med enn tidligere, den nye generasjonen gir oss klokkertro på at denne gangen er det faktisk et klimaskifte i befolkningen, sier han.

Han sier de nå har fullt fokus på lokalvalget og at målet først og fremst er å beholde makta sammen med de røde i Oslo, og hvis mulig overføre politikken herfra til andre kommuner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter