Kultur

Ny korstrategi og midler til dirigentutvikling

Kulturminister Linda Hofstad Helleland legger frem ny strategiplan for korutvikling. Et nytt dirigentutviklingsprogram får 1 mill. på statsbudsjettet.

Stortingets kulturkomité etterlyste i 2015 en «helhetlig plan for korutviklingen». Kulturdepartementet inviterte kororganisasjonene til innspillsmøte i fjor høst. Koralliansen, en samling av disse organisasjonene, leverte i mars et satsingsforslag og ba om 1,7 mill. kroner til dirigentutvikling.

Nå foreligger regjeringens nye plan for kor – Fleirstemt.

Generalsekretær Åsmund Mæhle i Norges Korforbund er fornøyd.

– Dette er en kjempegod nyhet, særlig på breddefronten er det behov for å styrke kompetansen blant kordirigentene. Koralliansen har allerede utviklet et standardkurs for dirigenter, nå kan vi sette i gang. I tillegg tenker vi oss en stipendordning for de som vil ta høyskoleutdanning, og vi vil ha en mentorordning for kordirigenter, sier Mæhle.

LES MER: Pluss for Kor-Norge

Forplikter

Han er også glad for at kulturdepartementet nå har utarbeidet en strategiplan for feltet.

– Det forplikter, korvirksomheten i Norge er omfattende, og vi håper det løftet kor-Norge har fått gjennom økt støtte de siste årene, blir videreført, sier han.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland har selv sunget i kor siden barndommen.

– Korvirksomheten er viktig for oss som kulturnasjon, og norske kor holder høy internasjonal standard. Gjennom den nye planen vil vi synliggjøre mangfoldet, og vil styrke både topp og bredde, sier Helleland.

Historisk satsing

Hun peker på at KrF har vært sterk pådriver for økt satsing på korfeltet.

– Det har de faktisk fått gjennomslag for nå, og de siste årene har vi hatt en historisk satsing på kor – fra glade amatørsangere til høyt profesjonelt nivå.

Stortingsrepresentant Geir Bekkevoll (KrF) er stolt.

– Korfeltet samler flest mennesker etter idretten og fortjener det økte fokuset. Det er viktig med en gjennomtenkt strategi, men det er de årlige bevilgningene som gjelder. Vi håper at økningen i støtten til ensembler og kor vil fortsette på samme nivå. Det nye dirigentutviklingsprogrammet er en viktig nøkkelsatsing, sier Bekkevold.

Koralliansen sier i en uttalelse at de er svært glade for at regjeringens ønsker å støtte dirigentsatsingen.

– Et kompetanseløft blant dirigenter er det mest effektive tiltaket for å styrke bredden i korlivet i Norge. Korsang er den mest utbredte kulturaktiviteten i Norge. I tillegg til musikkgleden det gir, så har korsang dokumenterte effekter på både fysisk og psykisk helse. Koralliansen søkte om mer, men ser på 1 mill. kroner som en god start til prosjektet.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur