Ser ingen endring i etterspørselen etter kristne bøker 

Preben Jordal i Verbum får snakke for seg selv, sier Lundes forlagssjef. 

SER INGEN KRISE: Folk leser og etterspør kristne bøker og oppbyggelig litteratur i samme grad som før, ifølge forlagssjef Arne Reinertsen i forlagshuset Lunde
Publisert Sist oppdatert

– Det står ikke så bra til med den kristne litteraturen, sa Preben Jordal, redaksjonssjef i Verbum forlag, da han var gjest i podkasten Dokka denne uken.

Jordals inntrykk er at de rene kristne bøker selger mindre og mindre.

– De oppbyggelige bøkene er det knapt noen som kjøper lenger, uttalte han.

Denne dommen er forlagssjef i det kristne forlagshuset Lunde, Arne Reinertsen, uenig i.

– Det skrives bøker og vi får inn manus i samme form og uttrykk som tidligere. Folk leser og etterspør kristne bøker og oppbyggelig litteratur i samme grad som før, sier han.

Distribusjon utfordrer 

Reinertsen peker samtidig på at markedet har endret seg når det gjelder distribusjon. De kristne bokhandlerne har blitt færre, og forlagene må i større grad peile seg inn på de store, profane bokhandlerne. 

– Følger du ikke med på utviklingen, stanser salget opp. Publikum er det samme, kjøperne finnes fremdeles, men forlagene må gjøre litteraturen tilgjengelig. 

Forlagssjefen forteller at Lunde jobber aktivt med å finne nye måter å nå ut til lesere og kjøpere på. Han nevner samarbeid med kirker, menigheter og organisasjoner for hver enkelt utgivelse. 

– Dette tar tid, men det handler altså mer om en overgang enn en tilbakegang.  

Lunde forlag gikk med millionunderskudd i 2023. Hovedutfordringen var den generelle kostnadsveksten, fortalte Reinertsen til Vårt Land i november i fjor.

Folk leser og etterspør kristne bøker og oppbyggelig litteratur i samme grad som før

Arne Reinertsen, forlagssjef Lunde

 – Jordal bommer 

Jordal i Verbum ser like fullt et potensial i bøker som tar opp eksistensielle spørsmål. Men noe må stå på spill, bøkene må ha en uro eller form for konflikt i seg, mener han.

– Jordal bommer kraftig, jeg er uenig hele veien. Verbum har beveget seg i en retning, men han kan ikke snakke generelt for hele bransjen. Han får snakke for seg selv, sier Reinertsen. 

Reinertsen sier Lunde selger godt med andaktsbøker, i strid med det Jordal ser.  

– De er blant våre bestselgere.

Siste andaktsbok Lunde forlag ga ut, var Hverdagslykke av Irene Krokeide i 2023, forteller Reinertsen. Han oppgir et salgstall på 4000. 

 – Det er et rimelig godt salgstall, sier forlagssjefen, som ikke ser behov for vesentlig endring verken i profil eller type utgivelser fra Lundes side.

 Hermon opplever oppgang 

Heller ikke forlagssjef Svein E. Andersen i Hermon forlag kjenner seg igjen i kristne bøker ikke selger. Han forteller at Hermon hadde 10 prosent økning i boksalget i fjor. 

– Vi merket veldig nedgang da Vivo-kjeden gikk konkurs i 2016, men så tok det seg opp. Nå er vi oppe på nivå før Covid, og litt mer, i omsetning. 

Etter pandemien har forlaget gitt ut rundt 40 nye oppbyggelige bøker i året, som er den kategorien bøker forlaget satser på, herunder både romaner, biografier og bøker som omhandler bibelen. I tillegg kommer nye opptrykk av allerede utgitte bøker. 

– Antall nyutgivelser har gått litt ned fra rundt 50 før Covid, mens omsetningen har økt. 

Andersen, som har vært sjef i forlaget i over 40 år, sier han ikke merker noen endring i hva hans kundegrupper etterspør. 

– Vi gir ut det vi tror på eller rekker over i løpet av et år. Nå tar den gammeltestamentlige delen av bibelen The Message på norsk mye av kapasiteten vår.