Kari Veiteberg, Biskop i Oslo

Oddrun Remvik, Prosjektleder Nattåpen Kirke i Paulus og menighetsrådsleder Paulus og Sofienberg menighet

«Ser kirka konsekvensene?» spør Ingrid Vik i et innlegg i Vårt Land 31. mars. Hun ser på Paulus kirke fra sin loftsleilighet på Grünerløkka og kommer med betraktninger om kirkas kompetanse. Vik kommer med en rekke betraktninger, påstander og bekymringer, her bringer vi noen fakta.

Vi vil verne liv

Hver eneste natt er det mennesker i byen vår som ikke har noe sted å være eller hvile. De er i alle slags livssituasjoner, men har til felles at ingen dører, foruten legevakta, er åpne for dem. Dette er et politisk problem. I påvente av politiske løsninger ønsket vi å bidra til å verne liv og helse. Oslo biskop pekte på en av kirkene i byen som kunne ta utfordringen med å gi folk ro og ly i vinternatta. Paulus og Sofienberg menighet har i flere år drevet åpen kirke på dagtid. Nå tok menigheten utfordringen til å holde nattåpent. Dette var et prosjekt for hele Oslo-kirka, med Paulus kirke som vertskirke.

Oslo biskop sendte et brev til alle ansatte i Oslo-kirka der det blant annet stod: «Gud gjør ikke forskjell på folk, sier vi. Men på nettene i Oslo er det en smertefull forskjell på folk. Det er forskjell på å måtte være ute, og å få være inne. Det er forskjell på å bli nedbrutt av kulda og våkenetter, og å få en natts hvile og nye krefter. Det er forskjell på å møte stengte dører, og en åpen dør. Oslo bispedømme har nattåpnet en kirke for å trygge liv og helse i påvente av at det offentlige skal få på bena et forutsigbart nattilbud.»

Vi har sosialfaglig kompetanse

Prosjektleder ble ansatt. Kanskje er det av interesse for Vik at prosjektleder er sosionom med bred erfaring fra sosialt arbeid med utsatte grupper. Hun er også leder av menighetsrådet. Prosjektgruppe og styringsgruppe ble nedsatt. I disse gruppene er det bred kirkelig og diakonal helse og sosialfaglig kompetanse. Prosjektet skulle vare fra 9. februar til 5. april.

LES OM NATTÅPEN KIRKE: – En dugnad for hele oslokirken

Varm og faglig diakoni

Vik har laget sin egen spørreundersøkelse blant noen få Løkka-beboere. Vi har hatt løpende kontakt med legevakt, politi, byrådet, og byråd Omar S. Gamal som var på besøk i Nattåpen kirke fredag 6. mars. Sist, men ikke minst, da koronaen kom til byen, hadde vi tett kontakt med smittevernoverlegen. Koronaen var grunnen til at natt til 12. mars var siste natta i prosjektet for denne gang.

Vik sier av at menigheten har drevet varm diakoni i mange år, ja det har vi, både varm og faglig. Det var hjerteskjærende å få spørsmål fra de som sov der siste natt: «Hvor skal vi sove nå?» De viktigste resultatene av Nattåpen Paulus kirke, er at mennesker har funnet et åpent rom å gå inn i, uavhengig av om de søkte ro, tenne et lys, eller et sted å legge seg nedpå. Fra 9. februar til 12. mars var det 2176 sovedøgn i kirken, ca 400 stakk innom. Ca 130 frivillige nattevakter ble mobilisert, mange av disse meldte seg fordi de var imponert over at kirka tok sitt diakonale ansvar på alvor.

Vi må tåle dem i vår bakgård

Vi har brukt en av byens fineste kirker til å gi mennesker i byen hvile og ro i natta. Det var noen få naboer som så store utfordringer ved nattåpen kirke. Vi har erfart at for å endre, må vi våge «å ha de i vår bakgård». Det er tøft å få byens nød så tett på. Vi er likevel positivt overasket over at så mange kom innom og heiet på oss.

Dette var et prosjekt med en planlagt begynnelse, men en for tidlig slutt på grunn av koronaen. Kirka i Oslo vil fortsette å følge opp behovet. Vi har allerede rapportert inn til ansvarlig byråd Omar S. Gamal og vi vil følge opp overfor byrådsleder Raymond Johansen.

Vi har tro på, og forventninger om at de vil ta erfaringene våre på alvor slik at vi neste vinter har et permanent kommunalt nattåpent tilbud til mennesker i byen vår.

LES MER:

Terje (71) har mistet holdepunktet i koronakrisa: – Trist at det skulle ende sånn

Oslo kommune vil hjelpe utenlandske tiggere i hjem

De har jobbet på gata hele dagen, de er frosne og slitne. I Holmlia kirke får de husly og varme