Christina Grefsrud-Halvorsen  

Medlem i Ressursgruppen for evakuering av Moria

Kommunene. Kirken. Biskopene. Organisasjonene. Folket. Alle har de siste månedene og ikke minst dagene sagt det klart og tydelig: Hent barna nå! 50 er ikke nok!

Folket trer frem med tyngde nå. Et brennende engasjement på sosiale medier viser det. Meningsmålinger viser det. Folket VIL hjelpe menneskene som nå har sovet nok en natt på asfalten ved den nedbrente Morialeiren. Folket mener regjeringen er for tafatte i sin respons på denne krisen som rammer de aller mest sårbare.

Tåregass mot barnefamilier

Så hvorfor tviholder vår regjering på at tallet 50 er maksgrense?

Det viktigste er trolig dette: Det er snart valg, og regjeringen frykter stemmeflukt til Frp. Et særdeles hult og fattig argument når konsekvensen er at flere små barn og andre fortsatt er overlatt til seg selv, uten noe som ligner verken trygghet eller anstendighet, en kort flytur unna. Vi ser greske autoriteter som skyter med tåregass mot barnefamilier. Vi ser livredde, eldre kvinner bli dyttet overende av politiet. Vi ser tomme barneøyne og utmattede babyer som ligger rett ut på asfalten. Vi tror nesten ikke det vi ser, og vi ber regjeringen vår handle!

LES OGSÅ: Hjelpeorganisasjoner kritiserer Norge for å «håndplukke» flyktninger

Tas av kvoteflyktningtallet

Det norske vedtaket om å hente 50 personer, etter strenge kriterier, fremstår både kaldt og arrogant. Jo lenger regjeringen tviholder på dette tallet, jo mer inhumane fremstår våre ledere. Når det i tillegg blir tydelig at disse 50 skal tas av kvoteflyktningtallet, da er begeret fullt for mange av oss.

Argumentet om at Norge skal hente et «godt» antall sammenlignet med andre land faller på ulogisk steingrunn. Norge er et særs rikt land, og norske kommuner nærmest bønnfaller om å få hjelpe. De står klare til å ta imot flere hundre mennesker. De har lang erfaring, god kompetanse og masse ledig kapasitet på tomme mottak. Lytt til dem!

Om alle de europeiske landene som faktisk har humane verdier innbakt i sitt styringsgrunnlag hadde åpnet for noen hundre flyktninger hver, kunne disse menneskene startet på et liv i et trygt land for lengst. En strikt innvandringspolitikk i mange land hindrer imidlertid dette. Selv om vi fortsatt ikke helt kan tro det om vårt eget rause samfunn, så er denne politikken villet også i Norge.

LES OGSÅ: Norge kan ende opp med å ikkje hente brannofre frå Moria

Lytter ikke til folket

Problemet for politikerne er imidlertid at dette ikke er folkets vilje. Det vi alle bør bekymre oss aller mest for nå, er at vår sittende regjering ikke lytter til folket sitt. At ungdom, barn og babyer som hele sitt liv har levd i utrygghet og usikkerhet er tvunget til å fortsette med det, her i Europa. Vi vet hvordan dette påvirker et skjørt barnesinn. Og vi kommer ikke utenom at både Norge og Europa kunne hindret mye av lidelsen med en annen og langt mer human politikk.

Mens vi venter på en ny, mer human linje er dette vår appell, regjeringen Solberg:

Fjern hengelåsen og hent barn og voksne fra Lesvos. Det norske folk ber dere om det!

 

LES MER:

Ropstad med stikk til Moria-kritikk

Ap vil hente flere enn 50 fra Moria

Ropstad slår tvil om asylsøkere vil bli hentet fra Moria