Fredag holdt KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad tale til sitt landsstyre. Ikke overraskende var regjeringens valg om å hente 50 personer ut av den kriserammede Moria-leiren en viktig del av talen.

Partilederen sa at han ikke er gått inn i politikken for «å ha perfekte standpunkt som ingen kan realisere. Det hjelper ingen» og «det hadde ikke skjedd dersom vi stod på utsiden og ropte».

– Får faktiske gjennomslag

– Var det et stikk til kritikerne som har ment at 50 er et for lavt antall?

– Det er i hvert fall en realitetsorientering, om at det var ikke et flertall i de større partiene for å ta imot flere flyktninger. Tvert imot ønsker de en mer restriktiv innvandringspolitikk. Det er der jeg tenker at det er et skille mellom å stå utenfor og si et tall om hvor mange som bør tas imot. Eller så kan du forhandle frem gjennomslag som gir en endring i folks liv.

Fornøyd med 50

Ropstad er fornøyd med kompromisset som ble 50 mennesker ut av Hellas-leirene.

– Jeg er glad for at Norge bidrar. Norge er blant de landene som bidrar mest, og litt av utfordringen er at andre land ikke bidrar like mye. At Norge bidrar er viktig, men så mener jeg at vi bør gjøre mer.

– Hva tenker du at er et fornuftig neste tiltak?

– Det blir litt opptil hva Hellas har behov for. Det naturlige er å ha bedre mottak for enslige mindreårige og bedre plasser å bo. Det må være ut fra behovene.

Ropstad mener også at den felles europeiske løsningen for fordeling av flyktninger er en viktig del av løse utfordringen på en felles fordeling av asylsøkere.

– Der har vi sagt at vi vil bidra. Jeg håper at den forferdelige situasjonen kan bidra til endring i en del av de landene, sier Ropstad.

Ikke nødvendigvis fra Moria

Han erkjente i sin tale at det ikke er sikkert at de syriske familiene Norge nå vil hente, vil komme fra den nedbrente Moria-leiren. Ropstad påpeker at greske myndigheter alt hadde flyttet flere tusen mennesker til fastlandet. Asylsøkerne som hentes, kan derfor ha forlatt Moria for flere måneder siden.

– Hvorfor snakker dere hele tiden om Moria-leiren da?

– Fordi beslutningen om at vi skulle hente flyktninger og fastsettelsen av selve antallet ble bestemt før brannen. Utgangspunktet var at situasjonen i Moria-leiren var tragisk før brannen og at det internasjonale samfunnet hadde behov for å hjelpe, sier Ropstad.

Utmeldinger i KrF

Ropstad sa i talen at KrF ikke kan «plasseres i båsene venstreside eller høyreside.» Samtidig har KrF fått en rekke utmeldinger fra de som kritiserer partiet for å ha valgt en kurs som ekskluderer dem fra partiet. Senest i går fyrte 1. nestleder i Viken KrF og landsstyremedlem Kristin Walstad løs mot partiets kurs, og sa at hun melder seg ut av den grunn.

– Walstad kritiserer ditt lederskap og den retningen partiet har valgt. Hva tenker du om det?

– Jeg har respekt for at Kristin dessverre valgte å melde seg ut. Men jeg har ikke noen kommentar til innholdet i det. For meg var det et samarbeidsvalg i 2018, og det endret ikke KrFs prioritereringer eller politikk.

Ropstad snakket om arbeidsplasser

Ropstad snakket om mange andre temaer er Moria.

– Hvorfor går du inn med næringspolitikk i talen din, tror du at KrF vinner velgere på det?

– Jeg er opptatt av å føre rett politikk, og så får vi se om velgerne vil ha den politikken. Hvis det er noe Norge trenger, så er det politikere som prioriterer å få folk tilbake i jobb. Enten det gjelder familiepolitikken eller fattigdomsbekjempelse, så vet vi at det er viktig å få folk tilbake til jobb.

Nå begynner den lange valgkampen

Ropstads tal evar et slags startskudd for den lange valgkampen.

– Hva er den ene tingen du håper potensielle velgere får med seg fra talen i dag?

– At vi løfter de mest sårbare. De eldste, de yngste eller de mest forfulgte.

Les mer om KrF:

Norge kan ende opp utan brannoffer frå Moria

• Lekkasje fra statsbudsjettet: Engangsstønaden økes til 90.300