Profeten Muhammed som forbilde for muslimer i dagens Norge?
Hvordan forstår Islamsk Råd Norge (IRN) forholdet mellom Koranen og Muhammedbiografiene fra 700- og 800-tallet? På hvilken måte kan profeten Muhammed på bakgrunn av biografiene være et forbilde for muslimer i dagens Norge?
Jeg mener det er problematisk at profeten Muhammed i Koranen uten forbehold sies å være et forbilde for muslimer, samtidig som han i biografier fra 700- og 800-tallet blant annet massakrerer jøder og gifter seg med Aisha, ei jente på seks år. Forholdet mellom tekstene fortjener en kommentar fra autorisert hold. Hvordan skal muslimer og ikke-muslimer forstå forholdet mellom biografiene om profeten Muhammed og Koranen? Her finnes det helt sikkert flere konkurrerende tolkninger blant muslimer og ikke-muslimer som det kunne være av interesse å få en offentlig debatt om.
Vi kan like eller ikke like Muhammed-biografiene, men de eksisterer og er allerede en del av dagens debatt om islam i Norge. For å komme enda et steg videre etter terroren 22.07.11 mener jeg derfor muslimske religiøse ledere og akademikere med religion som fagfelt, må møte kritisk omtale av profeten Muhammed på en argumenterende og saklig måte. I den grad negativ omtale av profeten, kritikk basert på tekster skrevet av muslimer, møtes med taushet eller personangrep, ja da oppnår vi bare å sementere fiendebildet av ”de andre”. Det er ikke veien å gå.
Foranledningen til å stille spørsmålstegn ved forholdet mellom Muhammed-biografiene og Koranen var seminaret ”Countering Religious Extremism in Europe – post 22/7 - an open symposium of religious leaders and academics”. Det ble arrangert av Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, og i panelet satt blant andre Stormufti Mustafa Ceric av Bosnia-Herzegovina, preses i Den Norske Kirke Helga Haugland Byfuglien og professor Oddbjørn Leirvik ved Det teologiske fakultet. Professor Leirvik var i sitt innlegg spesielt opptatt av og kritisk til at Carl I. Hagen hadde karakterisert muslimenes profet Muhammed på en lite flatterende måte. Det slo meg at professor Leirvik aldri stilte spørsmål ved hvorvidt Carl I. Hagens beskrivelser av profeten Muhammed var korrekte eller ikke. Det ville ha vært ytterst relevant om professoren i sitt innlegg hadde drøftet i hvilken grad Carl I. Hagens omtale av profeten Muhammed kunne spores tilbake til tekster som er skrevet av muslimer. Er det tilfellet?