Kolonisering og avkolonisering

SAMISK RELIGIØSITET: Stilt overfor samiske religiøse tradisjoner trenger Den norske kirke teologisk nytenkning, som inkluderer temaer som synet på naturen og forholdet mellom de levende og de døde.

SAMISK NATURSYN: – Det er en misforståelse at den protestantiske tradisjonen her til lands – for eksempel i synet på naturen – har vært omtrent den samme hele tiden, skriver Tarald Rasmussen. Han mener det i forbindelse med rapporten til Sannhets- og forsoningskommisjonen er behov for teologisk nytenkning.
Publisert Sist oppdatert

Det er vel få som vil avvise at Den norske kirke og norsk teologi – konfrontert med Sannhetskommisjonens rapport – kan ha behov for å tenke nytt om sitt forhold til samer og kvener. Det er ulike syn på hvor radikal en slik nytenkning bør være, men noen temaer peker seg ut som særlig utfordrende. Blant dem er de konfesjonelle teologienes syn på naturen og den lutherske tradisjonens syn på forholdet mellom de levende og de døde.

Politisk og religiøs kolonialisme

Flere av de som – ikke minst i Vårt Lands spalter – har deltatt i debatten om disse spørsmålene har knyttet kritikken av luthersk teologi sammen med teorier om avkolonisering. Samene har i hvert fall siden tidlig 1700-tall vært både politisk og religiøst kolonisert av den dansk-norske øvrigheten, og man kan også hevde at de er blitt påført både politiske og religiøse overgrep i denne sammenhengen.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS