OPPOSISJONEN:

Ap-Støre og Sp-Vedum viser ingen lyst til å overta

De rødgrønne har lite lyst til å overta hvis Erna Solberg og regjeringen ikke klarer å styre videre.

Saken ble publisert fredag 17. januar, men er oppdatert etter at Frp gikk ut av Erna Solbergs regjering mandag.

Den borgerlige flertallsregjeringen får steke i sitt eget fett. Dét er i praksis budskapet fra Jonas Gahr Støre når Vårt Land spør om Arbeiderpartiet er beredt til å overta hvis Erna Solberg og regjeringen ikke klarer å styre videre.

– Det er et borgerlig flertall på Stortinget. De fire regjeringspartiene får ta ansvar både for regjeringens politikk og regjeringens kaos. Vårt fokus er å sikre et nytt flertall i 2021, sier Støre.

• LES OGSÅ: Knut Arild Hareide: «Vil Frp ut av regjering er det ingen som bør stoppe dem»

Frp kan ha satt i gang regjeringskrise

Fremskrittspartiet kan ha satt i gang en regjeringskrise. Mandag gikk de ut av regjeringen.

Årsaken er at Høyre, Venstre og KrF overkjørte dem og besluttet å hente hjem en norsk IS-siktet mor og hennes barn.

Torsdag sa statsminister Erna Solberg (H) at det ikke er noe grunnlag for å gjøre store endringer i Granavolden-plattformen. Frp fikk dermed et signal om at de ikke kan forvente seg store seire. Venstre og KrF sier de ikke har noe å gi.

Lurer du på hva slags regjering vi kan få hvis Frp sier takk for seg? Les Vårt Lands gjennomgang nederst i artikkelen.

Støre: Uaktuelt å være støtteparti for mindretallsregjering

Blant toppene på rødgrønn side er det lite lyst å spore til å overta regjeringsmakten nå.

Slik svarer Jonas Gahr Støre på spørsmål om det er aktuelt for Ap å støtte en borgerlig mindretallsregjering fra sak til sak.

– Det er uaktuelt. Stortinget har borgerlig flertall. De må ta ansvar for situasjonen. Jeg ser ikke for meg at en slik regjering vil fremme politikk for mindre forskjeller, mer rettferdig fordeling mellom deler av landet eller en klimapolitikk som skaper flere jobber, sier Ap-lederen.

Likevel: Ap vil bruke mulighetene de eventuelt måtte få til å stemme for egen politikk, ifølge Støre.

– Ap vil stemme for det vi for og mot det vi er mot, sier han.

– Betyr det at dere ikke er beredt til å overta?

Mitt utgangspunkt er Stortinget har borgerlig flertall. De må ta ansvar, sier Støre.

Sp-Vedum vil ikke uttale seg

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ønsket ikke å uttale seg om saken overfor Vårt Land.

– Vi har ingen kommentar, svarer kommunikasjonssjef Lars Vangen på spørsmål om Senterpartiet er beredt til å overta.

Hvorfor det?

– Det har vi ingen kommentar til.

Sp setter rekorder på målingene om dagen og er tøffe i kritikken av regjeringens politikk. Å inngå kompromisser i en mindretallsregjering nå vil kunne svekke mulighetene for et rekordvalg i 2021.

– Er det strategisk ubeleilig for Sp å gå i regjering nå?

– Vi har en partileder som er opptatt av å jobbe med våre saker og vår egen politikk. Han har ikke behov for å blande seg inn i en flertallsregjerings interne stridigheter. Det er for mye spill. Vi er opptatt av politikk.

Betyr det at dere ikke er beredt til å overta?

– Som sagt har vi ingen kommentar til spørsmål om regjeringens interne stridigheter.

Slike regjeringer kan Norge få

Skulle Frp bryte ut av dagens Solberg-regjering, kan det bli nye borgerlige varianter. Eller i «nødsfall» noe rødt.

Trio av Høyre, Venstre og KrF

• Solberg-regjeringen kan fortsette med de tre gjenværende partiene – Høyre, Venstre og KrF. I praksis er det da Frp som forlater samarbeidet og innholdet i Granavollen-plattformen.

• Den nye Solberg-utgaven trenger ikke forhandle ny plattform, men vi trolig justere den på enkeltpunkter, men neppe særlig i den økonomiske politikken. Den trenger de Frps støtte til. Frem til jul er det forøvrig Siv Jensens statsbudsjett regjeringen styrer etter.

• Dersom Frp fristiller seg helt – og ikke inngår noen avtaler med gamle Solberg-partnere, står også regjeringen fritt til å hente støtte fra andre på saksfelt der Frp er for langt unna politisk.

Ap i mindretall

• Lite trolig variant. Men dersom Solberg anser spennet og spriket blant tidligere partnere for stort til å skape stabil styringskurs, kan hun velge å gå til Kongen på Slottet med avskjedssøknad. Da vil Kongen henvende seg til lederen av det største partiet, Aps Jonas Gahr Støre.

• Ap kan «kjøre slalom» og styre med vekslende flertall. Men Aps leder kan komme til å gjøre som Gro Harlem Brundtland i 1990: Være sikker på at minst ett parti fra dagens regjering kan forhandle flertall for statsbudsjettet. Da Syse-regjeringen av Høyre, Sp og KrF sprakk for 30 år siden, pekte Sp på Ap.

Høyre alene

• Etter et oppbrudd kan det provosere Frp til å drive vrient samarbeid dersom Venstre og KrF får fortsette i regjeringen. Krav om at også andre må ut har kommet fra Frps leir ved tidligere krisesituasjoner. Solberg kan velge å danne en ren Høyre-regjering. Den kan styre videre på Granavollen-plattformen, med mulige særavtaler med de gamle partnerne. Problemet er at hun da må forhandle både til høyre og venstre for Høyre.

Les mer om Frps trussel om å forlate regjeringen:

KrF-Grøvan spisser dramaet: Har ingenting å gi til Frp

Analyse: Slik blir Frp-truslene til tap-tap – utmarsj kan gi KrF avlyste verdiseire

Frp-Jensen legger sprengstoff under regjeringen – presser Solberg med mulig utmarsj

Berit Aalborg: «Viser at Frp er isolert med sin harde linje og kanskje også sin dårlig funderte sikkerhetsvurdering»

---

IS-saken

  • Etter lang strid bestemte regjeringen seg for å hente hjem IS-kvinnen med et sykt barn fra Syria. Frp sto utenfor beslutningen.
  • Etter kraftige reaksjoner lokalt overrasket Siv Jensen regjeringspartnere med å servere nye krav for å fortsette samarbeidet. For første gang truet hun med å trekke Frp ut av regjeringen. Frp varsler en avklaring innen slutten av januar.
  • Torsdag sa statsminister Erna Solberg (H) at det ikke er noe grunnlag for å gjøre store endringer i Granavolden-plattformen. Venstre og KrF sier de ikke har noe å gi.
  • Fredag formiddag satt Frp-ledelsen fortsatt i møter. Kravene var ennå ikke klare. På mandag skal Erna Solberg og Siv Jensen møtes for å diskutere Frps krav, melder NTB.
  • Kilde: Vårt Land

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk