Nyheter

Slik kan ekstrem fattigdom utryddes

Ifølge nye tall ville Robin Hood-metoden betydd en slutt på all ekstrem fattigdom. Rapporten viser at tre månedslønner fra hver av verdens 100 rikeste hadde vært nok.

Forskjellene mellom fattige og rike i verden har økt, ifølge en ny rapport fra den britiske bistandsorganisasjonen Oxfam.

Mens kampen mot ekstrem fattigdom har hjulpet mange av de fattigste, bør milliardærenes lommebøker nå slankes, mener organisasjonen og legger fram følgende tall:

* Verdens 100 rikeste milliardærer hadde en nettoinntekt på 240 milliarder dollar (1.344 milliarder norske kroner) i 2012. En fjerdedel av denne summen kan utrydde ekstrem fattigdom.

* Den rikeste prosenten av verdens befolkning har økt inntektene med 60 prosent de siste 20 årene. Veksten har vært enda mer dramatisk for den rikeste 0,01-prosenten.

* 32.000 milliarder dollar (179.232 milliarder kroner), en tredjedel av verdens rikdom, ender i skatteparadiser, ifølge -enkelte beregninger. Denne summen kunne gitt 189 milliarder dollar mer i skatteinntekter – eller 1.048 milliarder kroner.

*De med aller mest penger -ville også selv hatt godt av å åpne lommebøkene, ifølge Oxfam, som peker på forskning som viser at rike er lykkeligere og friskere i samfunn med større likhet.

Rikingmøte. Rapporten kommer like før mange av verdens mektigste finansfyrster samles i Sveits til det årlige toppmøtet i World Economic Forum, som selv peker på ulikhet som årets største risiko.

– Det blir mye snakk og lite handling. Dette forumet har alltid vært en prateklubb, sier Mimir Kristjansson, journalist i Klassekampen og forfatter av boka De superrike.

Han har liten tro på at milliardærene kommer til Sveits for å bekjempe fattigdom, og mener de er mest opptatt av å treffe likesinnede.

– Jeg tror ikke milliardærer er mer grådige enn folk flest, men ved ikke å begrense rikdommen deres gjennom lovverk, får de holde på som de vil.

Fredriksen. I hans bok kritiseres norske rikfolk, deriblant John Fredriksen som ifølge Forbes er verdens 75. rikeste, og dermed medlem i den eksklusive gruppen med nok penger til å endre verden. Kristjansson mener norske rikinger er skattesky, og at verdens milliardærer bør punge ut for en bedre verden: – De fleste av oss har muligheten til å gi, men føler nok at det blir en dråpe i havet. Det er rart at disse menneskene som ikke bruker den enorme muligheten de har til å utgjøre en stor forskjell, sover godt om natten.

Bill Gates. Det finnes imidlertid milliardærer som kjemper mot fattigdom. Microsoft-gründer Bill Gates og investoren Warren Buffet, som er henholdsvis verdens 2. og 3. rikeste, har gått i bresjen for en kampanje der de ber USAs rikeste om å love å gi bort mer enn halvparten av sin formue til gode formål, før eller etter sin død.

Buffett er blant dem som har understreket at i realiteten betaler rike mindre skatt enn fattige. Oxfam trekker fram progressiv skattlegging som et viktig tiltak for å få bukt med forskjellene mellom rik og fattige. Blant andre effektive virkemidler mot ulikheter som foreslås:

* En global minsteskatt for bedrifter.

* Tilgang til god utdanning for alle.

* Offentlige tilbud som sikrer innbyggerne ved sykdom o.l.

* Bekjempelse av skatteparadiser.

* Anstendig arbeid til anstendig lønn.

Øyvind Eggen, utviklingsforsker ved International Law and Policy Institute (ILPI), sier det også er i de rikes interesse å minske ulikhetene.

Han er enig i analysen om at ekstrem rikdom hos få personer hindrer økonomisk vekst fordi kjøpekraften ikke øker.

– Mye av motivet bak Marshall-hjelpen i USA og hele -bistandspolitikken har vært at det er bra for de rike at også de fattige får det bedre.

Selv om Eggen tviler på at mange milliardærer vil gi halvparten av det de eier, tror han tiltaket ville fungert.

– I land der det er en rimelig grad av fred og et nokså oppegående styresett vil slik bistand fungere, sier Eggen.

Samtidig mener utviklingsforskeren at milliardærene kan bidra også på andre måter.

– Det er minst like viktig at de rike handler på en god måte. Ved å handle mer med fattige land med en viss etisk standard, fremfor å investere i rike land, vil de kunne bidra til å hjelpe de dårligst stilte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter