Politikk

Sentrum taper velgere i Sverige

To uker til valg.

Det er ikke bare Venstre, KrF og Senterpartiet som sliter med oppslutningen – også i Sverige risikerer valget å bli en ny nedtur for sentrumspartiene.

Valget 19. september står mellom to klare regjeringsalternativer, nemlig et borgerlig, med Moderaterna i spissen, og et rødgrønt, under ledelse av Socialdemokraterna.

Men koalisjonssamarbeidet har vist seg å bli en blandet fornøyelse for de mindre sentrumspartiene. Om målingene er til å stole på, vil valget bli en ny nedtur for Centern, Kristdemokraterna og det liberale Folkpartiet.

Ifølge en omfattende gjennomsnittsmåling ligger alle de tre partiene an til å få dels betydelig lavere oppslutning enn ved valget i 2006.

Og sammenlignet med 2002 var det bare Centern som styrket seg for fire år siden – både Folkpartiet og Kristdemokraterna gikk tilbake, selv om de altså fikk regjeringsmakt.

LES MER: Mona Sahlin: Eg trur ikkje på Gud

Egen politikk. Både Kristdemokraterna og Centern har på flere målinger havnet farlig nær sperregrensen på 4 prosent. Men partilederne er likevel ikke bekymret for at sentrumspartiene skal forsvinne helt når mye av oppmerksomheten rettes mot de to store partiene og deres statsministerkandidater.

– Jeg synes vi har klart det bra. Vi har fått gjennom veldig mange saker som er våre hjertesaker når man ser perioden sett under ett, sier Center-leder og næringsminister Maud Olofsson til NTB.

Hun nevner tiltak for næringslivet, innsats for klima- og energipolitikk og likestilling som viktige saker for Centern og forklarer hvordan partiet skal unngå å bli skjøvet helt ut av Riksdagen.

– Vi må fokusere på egen politikk. Det er det vi forsøker å gjøre i alliansen ved å si at disse fire partiene har ulike profilområder som vi må profilere oss på, men at helheten gir styrke.

– Er det en fare for at man kan bli skviset i en slik blokkpolitikk?

– Ja, mellom valgperiodene og dersom det står mye mellom statsministerkandidatene. Men jeg tror likevel velgerne nå begynner å tenke på balansen i alliansen, og da ser vi jo at Centerpartiet blant annet øker, hevder hun.

Nesten halvert. Folkpartiets leder og Sveriges utdanningsminister Jan Björklund mener hvert parti har sin identitet og sine hjertesaker som er viktige også i en koalisjon, og at det vil bidra til at sentrum ikke forsvinner.

Folkpartiet gikk inn i regjeringssamarbeidet med Moderaterna i 2006, men opplevde samtidig at oppslutningen om partiet sank fra 13,4 til 7,5 prosent sammenlignet med 2002.

– Mellom valgene er det mange velgere som ikke orker å sette seg inn i alle detaljer, da er det enten eller, sier Björklund til NTB.

– Men når valget nærmer seg, setter man seg inn i mye mer, og da øker støtten til de partiene som ikke synes like mye mellom valgene.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk