Nyheter

Må leve i frykt

Lørdag rammet en palestinsk rakett fabrikken der den israelske 26-åringen Nir Dreifel jobber. Han etterlyser sterkere lut mot Hamas.

Den siste måneden er det skutt 80 palestinske raketter inn i ­Israel fra Gazastripen, ­mange rettet mot småbyen Sderot med 24.000 innbyggere.

– Vi er dessverre blitt vant til å leve med en stadig frykt for nye raketter. Det er blitt en del av dagliglivet. Å gå i gatene er bortimot russisk rulett, og når alarmen går er det bare å løpe i tilfluktsrommet. Mange sliter med psykiske reaksjoner etter angrepene, sier Dreifel.

Opprørt. 26-åringen er fra ­Jerusalem, men studerer og jobber i Sderot, der det er ­billigere å bo. Han er opprørt etter opptrappingen av rakettregnet fra Gaza de siste ukene, og ikke minst etter bortføringen og drapene på de tre ­ten­åringene.

– Jeg er ikke alene med en følelse av sorg og sinne over at uskyldige angripes på denne måten. En ting er at det kan gå sivile liv tapt i krig eller en ­militæroperasjon i Gaza – noe helt annet er det at en organisasjon som Hamas har som strategi å drepe barn med kaldt blod, sier Dreifel.

Krever handling. Han mener at den israelske regjeringen er altfor forsiktig og tilgivende overfor palestinske terror­angrep mot sivile.

– Det er en gjennomgående følelse her i Sderot at regjeringen er for tålmodig og følsom overfor internasjonal kritikk. Vi burde vært tøffere i klypene for å knuse Hamas. Tenk deg hva som ville skjedd dersom det ble avfyrt raketter inn i Texas fra Mexico – da ville den amerikanske hæren umiddelbart blitt sendt inn for å stanse galskapen, sier Dreifel.

Han vedgår at tøff israelsk gjengjeldelse øker faren for en opptrappet konflikt som også kan gjøre det farligere i hans eget nabolag. Han frykter også internasjonale sanksjoner hvis reaksjonene fra Israel ikke står i forhold til angrepene.

Selvforsvar. – Alle andre land som ble angrepet på denne måten, ville fått full forståelse for at de prøvde å forsvare seg ved å eliminere organisasjonen som stod bak. Jeg snakker ikke om hevn eller kollektiv straff, men målrettet innsats for å fjerne terroristene og deres våpen.

Dreifel forteller at stemningen har vært spent og nervøs i Israel de siste ukene, der fotballkamper fra VM er blitt avbrutt av nyhetsmeldinger om konflikten.

– Jeg håper nå inderlig at Mahmoud Abbas bryter forbindelsene med Hamas og kaster dem ut av samlingsregjeringen. Det er i palestinernes egen interesse. Fortsatt håper og tror jeg på en tostatsløsning, men akkurat nå går mange israelere med en uggen følelse av at noe svært galt kan skje, sier Nir Dreifel, som Vårt Land er kommet i kontakt med gjennom Sderot Media Center.

Offentliggjør nødsamtale. Dagen etter at bosetteren Gilad Shaar (16) ble funnet drept på den okkuperte Vestbredden, offentliggjør israelske myndigheter opptaket av hans nødsamtale etter bortføringen.

«Jeg er blitt bortført», sier stemmen til 16-åringen på lydopptaket av oppringingen til politiet 12. juni. Deretter kan man høre en mannsstemme som med arabisk aksent roper følgende på hebraisk: «Ned med hodet! Ned med hodet! Ned med hendene!».

Like etter høres rop og våpenskudd, melder nyhetsbyrået DPA tirsdag, dagen etter at Shaar, en annen 16-åring og en 19-åring ble funnet døde like ved Hebron.

Det tok lang tid før israelsk politi reagerte på nødoppringingen, ettersom nødsentralen umiddelbart skal ha oppfattet den som en spøk.

Holder pusten. Den norske legen Mads Gilbert sier befolkningen i Gaza frykter de vil bli straffet for drapet på tre israelske tenåringer. Tirsdag sendte Israel nye bomber over byen.

– Gaza holder pusten. Folk frykter et nytt og nådeløst angrep. De stiller seg spørsmålet om hvorfor de skal straffes, når man ikke engang vet hvem som står bak kidnappingen, sier Gilbert til NTB på telefon fra Gaza.

Israel mener på sin side at to navngitte Hamas-ledere står bak drapene på de tre tenåringene som ble funnet tirsdag. Israels fungerende ambassadør i Norge George Deek kaller bevisene «uomtvistelige og klare».

– Vi prøver å gjøre dette med minst mulig skade for uskyldige mennesker. Målet vårt er Hamas, og det vil det være helt til vi finner dem, sier Deek til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter