Nyheter

Ville kaste ut kristne fra universitetet

Et forslag om å stenge Universitetet i Tromsø for religiøse organisasjoner har møtt så sterke reaksjoner at saken nå er trukket.

– Vi må bare beklage den formen vårt brev fikk. På grunn av reaksjonene har vi trukket hele saken, sier Magnus Sparre, som er velferds- og likestillingsansvarlig i Studentrådet ved Universitetet i Tromsø. Høringsutkastet som Sparre hadde sendt ut, skulle etter planen vært behandlet i Studentparlamentet 6. desember. Men nå er hele saken trukket.

– Når vil saken igjen legges fram for Studentparlamentet?

– På grunn av innspillene vi har fått i høringsrunden, vil hele saken utsettes for videre saksbehandling. Vi må internt vurdere hvorvidt saken på noe tidspunkt skal føres videre, og da skal vi gjøre dette på en mer respektfull og gjennomarbeidet måte overfor de involverte, sier Magnus Sparre.

VERDIDEBATT.NO: Kan religiøs aktivitet kastes ut av et universitet?

Privat. Dette er noen av formuleringene i høringsutkastet som Studentrådet i Tromsø foreslo at Studentparlamentet skulle gi sin tilskutning til:

* Studentparlamentet ønsker ikke å støtte noen religiøse organisasjoner ved oppstart-, drifts- eller arrangementsstøtte.

* Studentrådet anser at religion er en privatsak, hvis interessenter bør oppfordres til å praktisere sin tro utenfor universitetet.

I tillegg inneholder høringsutkastet blant annet denne formuleringen:

* Studentrådet er av oppfatningen at religiøse organisasjoner strider med akademias grunnleggende formål om å fremme logikk og kritisk tenkning blant studentene.

Disse religiøse organisasjonene driver i dag arbeid ved UiT: Kristen Idrettskontakt (KRIK), Islam Net for Students (INS), Ny Generasjon, Tromsø Kristelige Studentforbund, Tromsø Kristelige Studentlag, Love World, Subdue The Nations campus ministry, Adventistenes Studentforening, G2-Norkirken

Vantro. Tom Tornedal er styreleder for Tromsø Kristelige Studentforbund. Han forteller at høringsutkastet fra Studentrådet ble møtt med vantro.

– Det var et helt utrolig forslag. Hvis forslaget hadde blitt vedtatt, ville det plassert vårt universitet i bås med skoler i regimer vi slett ikke liker å sammenligne oss med, sier Tornedal, som fikk beskjeden om at forslaget nå blir trukket tilbake av Vårt Land.

– Dette er fantastisk. Kanskje kan argumentene og reaksjonene ha ført til at de ansvarlig bak forslaget forstå hvor meningsløst dette er, sier Tornedal.

LES OGSÅ: Studentene vil bevare Teologisk fakultet

Menneskerettighetene. Tromsø Kristelige Studentlag er ikke mindre krass i sin reaksjon på forslaget.

– Dette strider mot grunnleggende menneskerettigheter. Her legger man til rette for et vedtak som vil gå på bekostning av ytringsfriheten og trosfriheten, sier Andrea Skjetne, som er leder i studentlagsstyret.

Hun forteller at hun hadde et møte med Magnus Sparre, der spørsmålet om økonomisk støtte til religiøse organisasjoner var emnet. Hun ble derfor svært overrasket da forslaget om å kutte alle pengeoverføringene, samt fjerne alle religiøse møtesteder på UiT, kom.

– Vi argumenterer mot forslaget om å kutte pengestøtten med at dette kun utgjør en svært liten del av de totale utgiftene for Studentrådet. Når det gjelder forslaget om å fjerne all religiøs aktivitet fra Universitetet, tar vi i bruk mer prinsipielle argumenter. Dette handler om verdier og friheter som er helt sentrale i et demokrati, sier Andreas Skjetne.

Mobilisering. De religiøse studentorganisasjonene var forberedt på at møtet i Studentparlamentet tirsdag ville bli avgjørende. Derfor var det planlagt en stor mobilisering til dette møtet.

– I samarbeid med Ny Generasjon og KRIK har vi planlagt å møte mannsterke opp til dette møtet. Når saken nå trekkes, kan det tenkes at det ikke blir nødvendig med noen stormobilisering, men vi må være forberedt på at denne saken kan komme opp igjen, sier Andreas Skjetne.

Også Tromsø Kristelige Studentforbund har planer om å møte med mye folk på tirsdagens møte i Studentparlamentet.

Tråkket på. Magnus Sparre i Studentrådet sier at argumentene i høringsuttalelsene har gjort det naturlig å trekke tilbake hele saken.

– Vi registrerer at noen studenter har følt seg personlig tråkket på av måten vi har formulert oss på. Dette må vi sterkt beklage.

– Hva er det som gjør at folk har reagert så sterkt?

– Det er spesielt formuleringene om at det er en motsetning mellom aktiviteten til religiøse organisasjoner og akademiets ønske om å fremme logikk og kritisk tenkning som mange har reagert på.

– Ved Universitet i Tromsø finnes det Kirkelig Utdanningssenter i Nord, som blant annet utdannet prester. Er Studentrådet imot at det skal gis slik undervisning ved UiT?

– Dette har vi foreløpig ikke tatt stilling til i Studentrådet, men denne utdanningen er viktig for regionen Nord-Norge og på grunn av dette stiller vi oss i utgangspunktet positive, sier Magnus Sparre, velferds- og likestillingsansvarlig i Studentrådet.

Intern uenighet. Etter at Vårt Land har snakket med involverte aktører i studentmiljøet i Tromsø, tar Daniel Sørdahl, som er leder for Studentparlamentet på egenhånd kontakt. Han hadde hørt av vi arbeidet med saken, og ønsker å komme med en oppklaring:

– Det er intern uenighet i studentdemokratiet i denne saken. Formuleringene i det utsendte brevet er ikke noe som er formelt behandlet. Dette er ikke noe studentene i Tromsø mener, sier Daniel Sørdahl, leder av Studentparlamentet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter