Nå arbeider han som rektor ved Kirkelig utdanningssenter i nord (KUN), og han har hele sitt varierte bakgrunn fra menigheter, KUN og Kirkens Bymisjon i Tromsø.
– Hva mener du er din viktigste ledelseskvalifikasjon for å bli biskop i Nord-Hålogaland?
– Jeg tror jeg har gode samarbeidsevner, relevant erfaring og noen ideer og tanker om strategiske valg som kan være viktige. Overgangen fra statskirke til majoritetskirke gir vel så store utfordringer lokalt og regionalt enn nasjonalt. I en tid med synkende oppslutning om kirkens arbeid en del steder og en krevende rekrutteringssitasjon, må vi tenke nytt om hvordan vi organiserer oss. Vi må jobbe enklere, mer ubyråkratisk og kanskje må vi legge ned noe virksomhet. Trolig må vi enda mer tilbake til kjernen i det kristne budskapet. I denne situasjonen gjelder det å holde motet oppe, og å kunne kommunisere godt både innad i kirken og gjennom medier.
LES OGSÅ: 'Jeg slapper mer av enn før'
– Har du noen svakheter som leder?
– Helt sikkert! Hvis jeg skulle bli biskop må jeg lede en mye mer komplisert og mangfoldig organisasjon enn jeg hittil har gjort. Jeg er nok litt utålmodig. Den siden må jeg sikkert dempe noe hvis jeg får denne jobben.
LES OGSÅ: – Jeg er sterkere på inspirasjon enn på kontroll
– Hva er den største forskjellen på deg som teolog og prest nå og da du avsluttet ditt teologistudium?
– Jeg håper jeg er blitt litt mer moden. Men det er ikke blitt mindre tydelig for meg at jeg selv trenger Guds nåde. Jeg tror jeg har utviklet større evne til å samarbeide med mennesker jeg er uenig med.
LES OGSÅ: 'Kan bruke lang tid på beslutninger'
– Mener du at likekjønnede bør få gifte seg i kirken?
– Ja, absolutt. Tiden er inne for at kirken gjør vedtak om det. Men det må være mulig for prester å reservere seg mot å foreta en slik vigsel.
LES OGSÅ: 'Jeg er ikke av de mest bombastiske'
– Hva vil du som biskop i Nord-Hålogaland mene om oljeutvinning i Barentshavet?
– Jeg vil være sterkt kritisk. Jeg håper på mange diskusjoner med oljenæringen.
– Bør det være mulig å rive en kirke på et fraflyttingssted uten fastboende innbyggere?
– Ja, hvis det lokalt er stemning for det. Kirker er ikke hellige i seg selv, og i Nord-Norge har vi lang tradisjon for at kirker er flyttet eller revet.
– Hva mener du er karakteristisk for Nord-Hålogaland bispedømme til forskjell fra andre bispedømmer, og hvilke utfordringer gir dette for bispetjenesten der?
– Jeg mener det delvis er en myte at dette bispedømmet er så veldig annerledes. Et særtrekk er at folkekirken står sterkere enn mange andre steder i landet, målt i oppslutning om kirkelige ritualer. Samtidig er deltakelsen i gudstjenester blant de svakeste i Den norske kirke. En annen forskjell er selvsagt at vi har en stor andel samiske menigheter og menigheter med samisk innslag.
– Hvor viktig mener du det er for en biskop i Nord-Hålogaland å beherske samisk og kvensk språk?
– Det er noe av det svakeste ved mitt kandidatur at jeg ikke snakker eller skriver et av de samiske språkene. Min ambisjon er å kunne framsi en del av de samiske gudstjeneste-leddene. Min institusjon, KUN, arbeider mye med samiske temaer, og jeg kjenner samisk kirkeliv godt gjennom det.
– Hvordan vil du i møte med en muslimsk asylsøker fra Afghanistan formidle kjernen i din kristne tro?
– Jeg kjenner mange på asylmottaket, og jeg har stadig samtaler om kristen tro med muslimske venner. Kjernen i min kristne tro handler om Guds ufattelige nåde til oss mennesker; at jeg er elsket og at jeg har uendelig verd. Det kunne jeg ha sagt, men et møte med mennesker begynner gjerne med at man blir kjent, snakker om barna, spiser sammen og utvikler vennskap. I slik vennskap blir det også naturlig å snakke om tro.
– Hvilken prest eller biskop har vært din viktigste rollemodell?
– Jeg gikk på Rønningen folkehøgskole og der møtte jeg Geir Hansen, en fin fyr og prest som jeg fikk tillit til og som gameg lyst og frimodighet til å begynne å studere teologi. Det er mange mennesker, ikke bare prester, som har betydd mye for meg. Den som har inspirert meg mest av dem jeg har møtt, er biskop Desmond Tutu.