Nyheter

– TV-pastor viser hjerteløs holdning

Psykolog mener Pat Robertson ikke viser kristent sinnelag når han mener Alzheimer er skilsmissegrunn.

– Det er jo når partneren virkelig trenger en, at man må stille opp for vedkommende, sier psykolog og professor ved Høyskolen i Bergen, Frode Thuen.

LES OGSÅ: Gode råd i møte med Alzheimer

Innsiktsløs. Den amerikanske TV-predikanten Pat Robertson rådet en TV-seer til å skille seg fra kona som hadde langt fremskreden Alzheimer.

– Jeg hater Alzheimer, det er en av de verste sykdommene. Her har man en mann eller kvinne som man har elsket i 20, 30 eller 40 år. Plutselig er personen borte. Jeg vet at dette kan virke slemt, men hvis han skal gjøre noe, bør han skille seg fra kona og starte på nytt, svarte Robertson TV-seeren.

LES HELE SAKEN: Anbefaler å skille seg fra Alzheimer-syke

– Dette er en hjerteløs og innsiktsløs holdning. Jeg synes at det er merkelig at han som en kristen sier noe slikt. Kristne skulle jo heller verne om ekteskapet, mener Thuen.

DISKUTÈR: Er Alzheimer skilsmissegrunn?

Forskrekket. Leder av Rådet for demens, Wenche Frogn Sellæg, blir opprørt over Robertsons uttalelser.

– Jeg blir forskrekket over et slikt standpunkt, og jeg hadde minst ventet et sånt utspill fra kristent hold, sier Sellæg.

Hun påpeker at omsorgsoppgaven for pårørende til demensrammede ofte blir stor, men er lite kjent med at dette resulterer i skilsmisse.

– Nei, tvert imot er skilsmisse noe vi sjelden støter på. Det er utrolig hva pårørende legger ned av arbeide. De sliter seg nesten ut. Jeg opplever at mange heller har vanskelig for å gi fra seg ansvar.

Psykolog Frode Thuen har også lite erfaring med skilsmisse i slike saker.

– Partneren til den som får Alzheimer får det ganske tøft, men om flere skiller seg eller om det er større sjanse for skilsmisse, har jeg ikke erfart. Ofte er det eldre som får denne sykdommen og det er få over 70 år som skiller seg. Man kan leve ganske lenge med Alzheimers sykdom, og man kan leve ganske lenge hjemme, påpeker Thuen.

LES OGSÅ: Sjefsbiskop ut mot amerikansk TV-predikant

Avlastning. Sellæg etterlyser et bedre avlastningstilbud for mennesker og pårørende som blir rammet av sykdommen.

– Vi har et veldig dårlig utbygd avlastningstilbud for pårørende. Bare 9 prosent av de som bor hjemme med en demenstilstand har et dagtilbud. Det finnes nesten ikke tilbud på kveldstid eller i helgene, forklarer Sellæg.

Et lyspunkt er fjorårets bevilging fra regjeringen på 15 millioner kroner til pårørendeskoler.

– Det viktige er at pårørende får informasjon og avlastning når det blir for slitsom. Vi har egne pårørendeskoler som hjelper de til å mestre hverdagen, sier Sellæg.

– Så samlivet trenger ikke være over med denne diagnosen?

Nei, langt ifra. Men jeg skulle ønske at muligheten for å få hjelp var enda bedre, sier Sellæg.

VÅRT LAND MENER: Må få hjelp til å elske og ære den syke (last ned papirutgaven her)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter