Nyheter

Roper på en pave fra Latin-Amerika

Latinamerikanere heier på sine egne kardinaler.

En latinamerikansk pave kan gi et fredeligere kontinent, tror meksikanere.

Mandag sjokkerte pave Benedikt XVI hele den katolske verden da han annonserte at han trekker seg som pave. Vatikanet håper å ha en ny pave på plass før påske, og det spekuleres nå i hvem som blir Benedikts etterfølger.

– Det kan være tid for en pave fra et annet kontinent, sier Guatemalas erkebiskop Oscar Julio Vian Morales.

LES MER: Ny pave skal velges innen påske

Mister tilhengere. Mange har tatt til orde for at den nye paven bør komme fra utenfor Europa. 42 prosent av verdens 1.2 milliarder katolikker bor i Latin-Amerika – et kontinent hvor den katolske kirken har tapt tilhengere de siste tiårene.

– En latinamerikansk pave hadde vært god politikk av kirken. Det er mange katolikker her, men de mister andeler i markedet, sier den meksikanske katolikken Acacia Ramirez (36).

LES MER: Tror på farget pave

I bønn. 19 kardinaler fra Latin-Amerika kan teknisk sett bli ny pave, og over hele kontinentet bes det nå for en pave fra denne delen av verden.

– Det ville blitt mindre vold og mindre misnøye blant dem som har lite, sier den mexicanske sjåføren Jesus Muro (42) om ringvirkningene av en latinamerikansk pave.

– For de fattige. – Det ville vært en revolusjon om en latinamerikaner tok over som pave. Jesus levde for de fattige, ikke for de rike, sier Alberto Levinson (56), en psykolog og katolikk fra Buenos Aires.

Chilenske Grecia Opazo (50) ønsker seg en pave som i større grad forstår hvordan hun og hennes medborgere har det.

– Jeg føler meg veldig distansert fra paven og fra Vatikanet. Så mye pomp og prakt og rikdom. Det ville vært bra med en pave som kjenner til problemene vi har her, sier Opazo som er lærer.

I 1978 brøt kirken en tradisjon med italiensk pave, da polske Johannes Paul II ble utnevnt som kirkens nye overhode. Pave Benedikt er tysk.

Skifter kirke. Så sent som i 1970 var 96 prosent av den meksikanske befolkningen katolsk, men i løpet av de siste tiårene har millioner skiftet kirke. I 2010 var andelen katolikker under 83 prosent. Også i Brasil velger folket bort den katolske kirken. På 40 år har andelen katolikker i landet sunket fra over 90 prosent til 65 prosent. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter