Nyheter

Prest: Sjokkert over ‘Fragell-sensur’

Kristne bør være mer sammen med ateister, sier prest Stian Aarebrot.

– Altfor mange av oss lever i gettopregede kristenmiljøer, der vi sjelden blir utsatt for motforestillinger, sier Stian Aarebrot, prest og daglig leder i nettverket Substans (som nå er blitt en del av Areopagos).

Vårt Land skrev mandag om humanetiker og tidligere pinsevenn, Levi Fragell, som var invitert av Ragnar Sjølie til en «vandringskveld» i Mortensrud kirke i Oslo 2. april. Besøket ble imidlertid stoppet av sokneprest Trond Løberg da han fikk vite om det.

LES OGSÅ: Soknepresten grep inn mot Fragell-kveld i kirken

«Vandringskveldene er en samtale der gjesten får slippe til uten motsigelser i særlig grad og får snakke uten filter i en drøy halvtime. Det var vanskelig å se for seg at vi ville kommet ut i pluss med Levi Fragell som gjest», sa Løberg til Vårt Land i går.

Ateister. I går skrev Stian Aarebrot følgende på sin Facebook-side: «Fremdeles smått sjokka over sensuren av Levi Fragell til en kveldssamling i dialogens tegn i Mortensrud kirke. Og kanskje enda mer sjokka over Vårt Land-redaksjonens støtte av avgjørelsen. (...)»

BLI MED I DEBATTEN: «Avlysningen av Levi Fragells besøk i Mortensrud kirke viser at det faktisk finnes grenser for hvem som kan få taletid i norske kirker», skriver Trygve W. Jordheim.

Han mener kristne miljøer har godt av å møte mennesker med andre oppfatninger.

– Direktemøter med mennesker som har en annen tro eller ingen tro i det hele tatt er sunt og viktig både for kristne og kirken generelt. Vi har svært godt av og behov for å henge mer med ateister, sier Aarebrot.

– Hvorfor burde Mortensrud kirke hatt Levi Fragell som gjest?

– Jeg kjenner ikke til disse «vandringskveldene» og kan ikke uttale meg om han ville passet inn der eller ikke. Men jeg har stor tillit til Ragnar Sjølie som programleder og hans vurdering av at dette ville vært bra for Mortensrud kirke.

Aarebrot mener imidlertid at noen premisser bør legges til grunn for slike invitasjoner.

– Premisset måtte vært at han ikke fikk stå helt uimotsagt. Det måtte vært mulighet for dialog. Jeg skjønner at det ville vært merkelig med en 30 minutters enveiskommunikasjon fra en kirkekritiker, men jeg oppfattet ikke at det var en slik kveld.

LES MER OG DISKUTÈR: Levi Fragell? Ja takk!, skriver pastor Per Eriksen

– Ingen grense. Biskop i Borg, Atle Sommerfeldt, sier det ikke er naturlig for han å kommentere hvordan prester i Oslo bispedømme opptrer.

– Det jeg kan si, er at den formen som man hadde i Greåker kirke, der Levi Fragell deltok i en panelsamtale, var god. Det er en arena der man kan samtale med alle mennesker.

– Hvor går grensen for hvem man kan invitere inn i kirken?

– Det finnes ikke noen grense for hvem man kan invitere inn i et kirkerom, men det forutsetter en samtalesituasjon. Man 
kan ikke ha en person på prekestolen som ikke kan forkynne om Jesus.

Ikke utenkelig. – Det er selvfølgelig helt opp til kirken selv hva de velger å arrangere, hvem de inviterer og hvordan man legger opp møter. Men jeg setter pris på dialog. Dialog er å tørre å slippe til andre som ikke nødvendigvis har samme mening, sier Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

I fjor sto biskop Atle Sommerfeldt og forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, på gjestelista til Human-Etisk Forbunds landskonferanse.

– De var invitert til en panelsamtale for å drøfte saker som vi har ulike meninger om. Det syntes vi var verdifullt.

– Kunne dere invitert Sommerfeldt til å ha en samtale alene der han fikk snakke uten filter i 30 minutter?

– I utgangspunktet har vi 
ingen begrensninger på hvem vi inviterer. Det er slett ikke utenkelig det du beskriver.

– Hva ville vært utenkelig?

– Det vet jeg ikke. Da må vi først komme til den grensen.

– Kunne Snåsamannen hatt et lite seminar?

– Det har ikke vært aktuelt ennå. Dette er hele tiden en avveining ut ifra hva vi ønsker å tilby og oppnå.

Diskusjoner. – Opplever du Levi Fragell som dialoginnstilt, Stian Aarebrot?

– Ja, til en viss grad. Men en del av hans kritikk mot kirken synes jeg bærer preg av at han forlot den for veldig lenge siden.

Aarebrot sier han jevnlig har diskusjoner med Fragell både ansikt til ansikt og på Facebook.

– Jeg opplever ham som et varmt menneske som faktisk ønsker meg det beste. Han er ikke en sint militant fyr som ønsker deg «dit peppern gror». Sånne mennesker trives i hvert fall jeg med å prate med.

– Hvor går grensen for hvem man inviterer til en kirke?

– Grensen går ikke nødvendigvis på innholdet, men på settingen. Skal man preke på en gudstjeneste, så skal Guds ord forkynnes. Da skal det naturlig nok være en kristen. Så fremt det er kirkens folk som har regien, og det skjer på deres premisser, så kan hvem som helst inviteres inn i kirka for å fortelle hva man tenker og mener.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter