Nyheter

Kirken ber Jens ta inforegning på 25 millioner

Vil informere medlemmene om at stat og kirke skilles – på statens regning.

Den norske kirke vil gjennomføre en informasjonskampanje når Stortinget i mai vedtar nye grunnlovsbestemmelser som innebærer avvikling av statsreligionen i Norge. 25 millioner kroner trengs i denne omgang, mener Kirkerådet, og kravet fremmes på et møte på Jens Stoltenbergs kontor onsdag ettermiddag.

Utrygghet. – I et så omfattende reformvedtak står svært mye på spill, både for kirkens ansatte, for medlemmene og for det politiske miljø på tvers av partigrenser og ideologiske skillelinjer, sier kommunikasjonsdirektør Trude Evenshaug i Kirkerådet.

– Kirkens mulighet til å være kirke for hele folket blir satt på prøve gjennom denne reformen. En så omfattende reform kan skape utrygghet. Når folkekirken går fra å være statskirke til å være trossamfunn på linje med andre tros- og livssynssamfunn, settes medlemmenes forhold til kirken i spill. Her har vi en stor kommunikasjonsutfordring, sier hun.

Misforståelser. Evenshaug mener det blant nordmenn og kirkemedlemmer flest er manglende kunnskaper og mange misforståelser om hva som skal skje med statskirken.

– Mange tror at kirken klamrer seg til statskirkeordningen, og at vi har strittet imot de vedtakene som Stortinget nå skal gjøre. Tvert imot er det jo endringene i tråd med kirkens egne ønsker. Vi har en utfordring med å tolke og få fram hva en så omfattende reform av staten vil bety for samfunnet og enkeltmennesker. Vi vil gjøre kirkemedlemmene trygge på at folkekirken fortsatt skal være der for dem, sier Evenshaug.

Informasjonsbehov. Hun argumenterer med at de politiske, vedtakene om endrede relasjoner mellom stat og kirke, utløser et stort informasjonsbehov i befolkningen. Og dermed også behov for friske kroner fra statskassen.

Kirken er alvorlig bekymret «for politikernes manglende oppfølging av egne vedtak».

– Politikerne må ansvarliggjøres for at de har vedtatt både kirke/stat-forliket og trosopplæringsreformen. Disse to store samfunnsreformene er ikke fulgt opp økonomisk, sier Evenshaug.

Det gjelder ikke minst trosopplæringsreformen som Stortinget vedtok i 2003 og som innebærer en overføring av trosopplæring fra skoleverket til menighetene. Planen var at reformen skulle gjennomføres i løpet av en tidsperiode på fem til ti år, men tidsskjemaet har sprukket.

Har sviktet. – I gjennomføringen av trosopplæringsreformen har politikerne sviktet, sier lederen i Kirkerådet, Svein Arne Lindø, foran dagens møte med landets politiske ledelse.

Han mener at Stoltenberg-regjeringen her har begått løftebrudd.

Med reformvedtaket fulgte en opptrappingsplan som innebar at man i 2012 skulle nå en årlig finansiering på 250 millioner kroner, som Kirkerådet mener utgjør 350 millioner kroner med dagens kroneverdi. I årets statsbudsjett er finansieringen på 203 millioner.

– Nesten en kvart million døpte barn og unge tilhører menigheter som ikke mottar tilskudd til reformen, og i enkelte bispedømmer venter nesten halvparten av menighetene på midler, sier Lindø.

Fullfinansiering neste år. Kirkeledelsen som onsdag møter statsminister og kirkeminister ber om økte midler til trosopplæringsreformen allerede i Revidert nasjonalbudsjett nå i vår. Det neste ønsket er at fullfinansiering av trosopplæringsreformen tas inn i den ordinære budsjettbehandlingen for 2013 med nye 75 millioner kroner.

Disse møter statsminister Jens Stoltenberg i dag: Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, Kirkerådets leder Svein Arne Lindø, direktør Jens-Petter Johnsen, kommunikasjonsdirektør Trude Evenshaug og Mellomkirkelig Råds leder Berit Hagen Agøy. Det er to år siden det forrige kontaktmøtet mellom statsministeren og Den norske kirke.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter