Nyheter

Katolsk leder for de kristne i Norge

Nonnen Else-Britt Nilsen (64) ble onsdag med tilslutning fra alle medlemssamfunnene valgt til ny leder i paraplyorganisasjon for kirkene i Norge.

TRONDHEIM: Det er første gang en katolikk blir leder i det nasjonale, felleskirkelige rådet i Norge. Det er også første gang en kvinne inntar denne lederposisjonen i Norges Kristne Råd.

Mirakel. – Jeg takker for tilliten. Det som har skjedd i arbeidet for økumenikk og kristen enhet de siste årene, er nærmest et mirakel, sier Nilsen til Vårt Land.

Hun ble valgt til det nasjonale kirkeledervervet da Norges Kristne Råds rådsmøte onsdag var samlet til møte i erkebispegården ved Nidarosdomen i Trondheim.

Else-Britt Nilsen er nå leder av den internasjonale dominikanerinne-ordenen Notre-Dame de Grâce. Av utdannelse er hun som er sosiolog og teolog. Hun konverterte fra Den norske kirke til Den katolske kirke for 44 år siden.

Pådriver. I flere tiår har hun vært en pådriver og viktig aktør i det felleskirkelige arbeidet i Norge.

Katolikkene sto lenge i veien for at pinsevenner og andre ville bli med i Norges Kristne Råd. Onsdag ble altså den katolske nonnen Else-Britt Nilsen valgt til ny leder i rådet – med pinsevennenes velsignelse.

Og den katolske søsteren hadde ingen motkandidat til det fremskutte, kirkelige ledervervet.

Pålagt av Herren. – Ønsket om kristen enhet kommer ikke fra oss selv. Det er noe vi er pålagt av Herren selv. Vi får håpe på litt drahjelp fra Vår Herre, sier 64-åringen til Vårt Land om det kirkelige brobyggingsarbeidet hun nå skal lede.

Norges Kristne Råd samler nå så godt som hele bredden av kristne trossamfunn i Norge.

Rådets formål er blant annet «å fremme gjensidig forståelse, respekt og samhandling lokalt og nasjonalt mellom kristne kirker og trossamfunn, inspirert av Jesu bønn: 'Må de alle være ett'».

I kloster. Else-Britt Nilsen gikk i kloster som 25-åring, men hun har slett ikke bare levd «innenfor murene».

Hun var den andre kvinne i Norge som tok en teologisk doktorgrad. I en årrekke har hun vært stipendiat og ansatt i deltidsstillinger på Teologisk Fakultet ved Universitetet i Oslo. Nilsen har siden 2001 vært statsstipendiat, og i fjor ble hun tilsatt i en deltidsstilling som professor II ved Menighetsfakultetet.

– Å kunne være stipendiat eller ansatt ved MF var utenkelig for noen år siden. Den store, økumeniske åpning som har skjedd ved MF er ett av mange tegn på at kristen enhet vokser i Norge, konstaterer den nyvalgte økumeniske kirkelederen overfor Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter