Nyheter

Unge må bo årevis på sykehus

Hele 7 prosent av psykiatriske pasienter er utskrivingsklare. Likevel blir de boende på sykehus fordi kommunen ikke har et tilbud til dem.

En ny rapport fra forskningsorganisasjonen Sintef viser at 7 prosent av alle pasientene i psykisk helsevern er utskrivningsklare, men venter på et kommunalt tilbud. Noen av dem har ventet i flere år på et egnet botilbud i kommunen.

– Jeg er utskrivningsklar, men de har ikke leilighet til meg. De holder meg her fordi jeg ruser meg, sier en av dem som venter på bolig, men som i flere år har bodd psykiatrisk klinikk ved Haukeland Universitetsjukehus i Bergen.

LES OGSÅ: – Mål om å gi tilbud fortest mulig

– Forferdelig. Bare i Helse Bergen bor det i dag rundt 40 pasienter, enten på sykehus eller på distriktspsykiatrisk senter, som venter på annen bolig. Vårt land har møtt noen av dem. På grunn av sykdommen ønsker de å være anonyme.

– Hva synes du om å måtte bo her, selv om du kunne bodd et annet sted?

– Forferdelig. Ikke bra i hvert fall, sier «Eivind».

Eivind, som vi kaller ham, er 38 år og har vært utskrivningsklar i tre år. Nå bor han på lukket avdeling på psykiatrisk klinikk ved Haukeland Universitetsjukehus. Vi møter han på røykerommet på avdelingen. Her kan pasientene røyke ett kvarter én gang i timen. Flere av dem sier det er høydepunktene på dagen. Eivind forteller at det han egentlig ønsker er en egen, kommunal leilighet.

– Hvorfor tror du det tar så lang tid?

– Fordi de ikke har plass.

– Hva synes du om det?

– Det er ikke noe ok. Jeg har jo bare ett liv, sier Eivind.

LES OGSÅ: Kjersti Toppe: – Gi kommunene bøter

– Hoper seg opp. Kristin Jordheim Bovim er klinikkdirektør på sykehuset hvor Eivind bor. Hun beskriver situasjonen som «fryktelig trist».

– Det har hopet seg opp her hos oss, sier Bovim.

Egentlig skal pasienter som er ferdig behandlet på Haukeland få flytte til distriktspsykiatrisk senter (DPS) for videre rehabilitering i en overgangsperiode, før de bosettes i kommunene. Men når DPS-enes rehabiliteringsavdelinger er fulle av pasienter som venter på kommunale tilbud, og kommunene ikke har et tilfredsstillende tilbud til dem, blir pasientene værende på sykehuset. Pasientene trenger et bofellesskap i kommunene med bemanning hele døgnet.

– Hos oss bor det mellom 10-15 utskrivningsklare pasienter. Det er i overkant av 10 prosent av alle pasientene våre, sier Bovim og fortsetter:

– Vi blir skviset fra to kanter. Vi skal ikke ha pasienter i korridorene, men det kommer stadig nye pasienter samtidig, som det ikke er noen som vil ta i mot de pasientene vi ønsker å skrive ut.

Klinikkdirektøren tror sykehuset ville hatt nok sengeplasser hvis kommunene tok i mot de ferdigbehandlede.

Blir passive. – Hva skjer med dem som blir boende. Blir de sykere eller friskere?

– Det skjer svært lite etter at pasientene er blitt såpass frisk at de er utskrivningsklare. Det er det som er så trist. Pasientene blir veldig lei av å være her. De klager mye over å være innestengt, blir passive og ligger ofte mye i sengen. Jeg tror det handler om at de har ikke noe å jobbe frem mot, eller håpe på. Tilværelsen blir veldig satt på vent, sier Bovim.

– De blir sykere?

– De blir i hvert fall mindre klar for et liv ute i samfunnet.

Hospits ikke nok. Bovim mener kommunen må få hjelp til å prioritere denne gruppen. Direktøren ser at det er vanskelig å finne penger i et stramt kommunebudsjett og ønsker derfor økte statlige tilskudd slik at kommunene kan bygge gode nok botilbud.

– Vi sier til kommunen at dere er pliktig å stille med bolig. Da sier de: Ja, men vi har bare hospits. Men flytter pasientene inn på hospits begynner mange av dem å ruse seg med en gang. Hospitsene er stort sett ruskollektiver for tiden. Dette er unge mennesker som stort sett hele livet foran seg, og de må bo på en forsvarlig måte, sier Bovim.

Ifølge Bovim koster det 7.000–8.000 kroner per pasient per døgn å bo på Psykiatrisk avdeling ved Haukeland Universitetssjukehus.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter