Nyheter

Ungdom drikker på seg skader

En av fire unge kjenner noen som måtte på legevakten etter fylleslagsmål.

En av tre ungdommer mellom 15 og 17 år kjenner noen som er blitt pumpet som følge av stort alkoholkonsum.

Dette kommer fram i en undersøkelse som Norstat har utført på oppdrag fra Helsedirektoratet. Avdelingsdirektør Anne Hafstad sier at ungdom drikker mindre enn for et par år siden, men at det fortsatt er problemer knyttet til ungdom og alkohol.

– Forskningen viser at stort alkoholforbruk får konsekvenser for helsen, særlig for ungdom under utvikling. Foreldrenes holdninger er avgjørende for å få begrenset forbruket, sier Hafstad.

Tenåringer kan drikke på seg hjerneskader, det viser tall fra Nord-Trøndelag blant ni tusen ungdommer. En regional undersøkelse blant ni tusen ungdommer er dyster lesning.

Ikke ferdig utviklet. – Hjernen og nervesystemet er ikke ferdig utviklet før i 25-årsalderen. Alkohol kan derfor ha en spesielt uheldig effekt på ungdommenes helsetilstand, sier barne- og ungdomspsykiater Arve Strandheim ved NTNU.

Han inngår i en forskergruppe som har analysert drikkevanene som framkommer i undersøkelsen. Resultatene viser også at alkohol fører til psykiske problemer.

I Bergen kommune har helsepersonell opplevd mange tilfeller der mindreårige må kjøres til legevakten for å bli pumpet og for å få behandling for andre alkoholrelaterte skader.

Lederen av ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, Svein Bjarne Losnegård, har opplevd at ungdom ned i 13-årsalderen er blitt kjørt til sykehus etter å ha drukket seg sanseløse. Han mener foreldrene må vise større ansvarlighet.

Forsyningskilde. – Foreldrene har et klart ansvar for å passe på mindreårig ungdom og sørge for at alkohol ikke er tilgjengelig. Det er en tydelig sammenheng mellom det å få alkohol hjemme og mengden alkohol ungdommen drikker, sier Losnegård.

Undersøkelsen til Norstat viser at hjemmet er en viktig forsyningskilde. 16 prosent av ungdommene mellom 15 og 17 år har fått alkohol av foreldrene, mens 17 prosent sier de har tatt alkoholen hjemme.

– Mange foreldre tror at det tryggeste er å vite hva barna drikker og går i fellen som forsyningskilde. Studier viser at ungdom som bys, eller får alkohol hjemmefra på denne måten, drikker langt mer enn sine jevnaldrende. Foreldrene gir legitimitet til et normbrudd om at det egentlig er i orden at ungdom drikker, sier undervisningssjef Arne Klyve ved Stiftelsen Bergensklinikkene.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter