Nyheter

Tidlig ultralyd splitter SV

Flere SV-medlemmer har opprettet en nettside mot tidlig ultralyd for alle gravide.

Saken om tidlig ultralyd er vanskelig for SV. I går ville hverken den nye eller den gamle partilederen si sin mening om tidlig ultralyd for alle gravide. Under landsstyremøtet 20.-21. april skal saken opp til avstemming. Spørsmålet er så betent at partiet ikke ville ha en behandling under landsmøtet i fjor.

Frykter sortering. – Tidlig ultralyd gir større aksept for gradering der noen får lov til å leve og andre ikke, sier Kjellbjørg Lunde.

Hun er tidligere parlamentarisk leder i SV og har sammen med andre SV-medlemmer bidratt til den nye aksjonssiden «Nei til sortering» på nettet.

Lunde mener det er få medisinske fordeler ved tidlig ultralyd og tror en slik undersøkelse vil føre til større usikkerhet hos gravide.

– Jeg tror dette vil føre til en sykeliggjøring av det normale svangerskapet. Jeg synes vi skal ta det litt med ro og ikke bekymre oss så mye, sier Lunde.

VERDIDEBATT: Les Helen Bjørnøys innlegg på verdidebatt.no om tidlig fosterdiagnostikk

Lysbakken taus. Hverken den nye eller den gamle partilederen i SV ønsket i går å uttale seg om saken. Leder Audun Lysbakken vil avvente debatten, og ønsker ikke å si noe før landsstyremøtet i april. Kristin Halvorsen hadde, ifølge sin rådgiver, ikke «kapasitet til å delta i ultralyddebatten nå». Før landsmøtet i fjor sa imidlertid Audun Lysbakken dette under et pressetreff:

– Jeg er ikke flau for å si at dette er et vanskelig spørsmål, og jeg synes det er viktig at SV synes det er en vanskelig sak. Jeg er en tviler, men heller for å stemme for.

Også Kristin Halvorsen innrømmet under pressetreffet at diskusjonen var vanskelig.

– Jeg vil se diskusjonen an før jeg bestemmer om jeg stemmer for. Uansett hva man lander på og hvilken retning debatten tar, må vi alle ta et etisk valg. Det viktige er å holde etikkdiskusjonen oppe, sa Halvorsen.

Delt på Tinget. Stortingsgruppen til SV er delt i spørsmålet. I januar frontet medlem av helsekomiteen Geir-Ketil Hansen, sammen med tidligere stortingsrepresentanter Gina Barstad og Bård Vegar Solhjell et forslag om tidlig ultralyd i uke 11-13. De ønsker et tilbud for gravide som ber om det, med andre ord ikke en rutineinnkallelse. Heikki Holmås var kritisk til forslaget.

– Jeg er for å beholde dagens ordning, den er godt medisinsk forankret, sa Holmås til Vårt Land.

DISKUTÈR:  Bispemøtet ut mot tidlig ultralyd

Avventende. Stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry (SV) er blant dem som ennå ikke har tatt endelig stilling i saken. Likevel er Chaudhry skeptisk til en liberalisering av dagens ordning.

– Grunnen er spørsmålet om hva det vil bety for samfunnet vårt, hvis fostre med det noen vil kalle «feil og mangler», blir sortert bort. Hva slags samfunn får vi da? På den måten er det et etisk spørsmål, sier Chaudhry som også spør hva dette vil koste for helsevesenet.

– Hvilke pasienter vil det gå ut over? Dette vil koste, og da vil det gå ut over noen, sier Chaudhry.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter