Nyheter

Sörbö: Har bevis på at vi var i Sør-Sudan

Minerydderen fikk røff behandling da han ble pågrepet.

Minerydderen John Sörbö er helt sikker på at han var i Sør-Sudan da gruppen hans falt i bakhold og ble tatt til fange. – Det kan vi bevise med GPS, sier han.

Det var etter å ha inspisert en vei til en flyktningleir ikke langt fra grensa mellom Sudan og Sør-Sudan at den erfarne minerydderen til Norsk Folkehjelp ble stanset av et hundretall militssoldater og ført til Sudan.

– De blokkerte oss foran og bak med to pickuper med maskingevær. Det ble litt skyting i været, og det ble litt røff behandling før vi fikk bind for øynene og ble ført bort, sa Sörbö da han møtte norsk presse fredag.

– Det var litt problemer med disiplinen, jeg fikk et slag fra en geværkolbe i hodet som tok trommehinnen, de holdt et geværløp mot nakken, og de tok ladegrep. Ikke særlig behagelig, sier han.

Det roet seg først da de ble tatt til kommandanten.

Holdt hodet kaldt. Sörbö, som har jobbet med minerydding også i Somalia og Bosnia, sier han aldri ble redd.

– Jeg tenkte at det gjaldt å holde roen, og jeg tenkte på om det var noen utvei. Det var først da vi satt på flyet til Khartoum, at jeg tenkte at dette kom til å ta litt tid, fortsetter han.

Sörbö, en britisk, en sørsudansk og en sørafrikansk kollega ble sittende tre uker isolert i et militærfengsel i Sudans hovedstad før de ble løslatt. Først etter fem dager fikk de besøk av norske diplomater.

Han understreker at de fikk bra behandling, og at han til og med er blitt ønsket velkommen tilbake til Sudan.

– Men de sa at da måtte jeg søke visum først, sier han med et smil.

Vil tilbake. Det er imidlertid til Sør-Sudan, der han har jobbet med minerydding i sju år, at Sörbö ikke er i tvil om at han vil tilbake til.

– Jeg leder et viktig prosjekt der. Det er store flyktningstrømmer, og det er viktig at veiene flyktningene kommer langs, er fri for miner, sier han.

– Sør-Sudan er en ny stat med fødselsproblemer og trenger venner mer enn noensinne, påpeker han.

Sörbö sier han ikke aner hvilken gruppe han ble bortført av, men at det fins grupper som er interessert i at den nye staten Sør-Sudan ikke skal lykkes.

Sörbö og hans gruppe var i området for å sikre at veiene er minefrie slik at det kan fraktes inn mat før regntiden begynner.

– Det er miner fra mange år med konflikt og borgerkrig, men området er fortsatt urolig, og det blir hele tiden lagt ut nye miner, sier han.

Sörbö antyder at de som pågrep dem, kanskje var blant dem som selv legger ut nye miner, og derfor ikke var særlig fornøyd med oppdraget deres.

Spionasjeanklager. I løpet av de tre ukene de fire satt fengslet i Khartoum, ble de beskyldt for både å være spioner, leiesoldater og til slutt for å ha tatt seg ulovlig inn i landet.

– Anklagene om spionasje døde ut da de gikk gjennom laptopen og så det bare var om minerydding. Beskyldningene om å være leiesoldater var det ikke grunnlag for når de så hva vi hadde og ikke hadde i bilen, sier han.

Sörbö er svært fornøyd med hjelpen de fikk fra ambassadene sine og fra FN og med Den afrikanske union og tidligere president Thabo Mbeki som meklet fram løslatelsen. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter