Religion

Slik blir folkemøtene om religion

Oslo, Stavanger og Tromsø får folkemøter om religion og utvikling. Se hva som skal debatteres hvor.

– Vi ønsker stinn brakke på folkemøtene, sier prosjektleder Ingrid Vik ved Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, som nå planlegger folkemøtene.

Fredag signeres avtalen mellom Oslosenteret og Utenriksdepartementet om prosjektet som skal belyse forholdet mellom religion og utvikling.

En grovskisse av planen er nå klar. Prosjektet får tre hovedtema: Religion og økonomisk utvikling. Religion og konflikt. Religion og menneskerettigheter.

– Disse temaene er sentrale i norsk utviklingspolitikk, sier Vik.

Februar-mars. I slutten av februar eller begynnelsen av mars lanseres prosjektet på Litteraturhuset i Oslo. Bistandsminister Erik Solheim deltar og Oslosenterets leder Kjell Magne Bondevik åpner møtet.

– Her vil vi ta opp alle problemstillingene bredt, sier Vik.

Deretter bærer det ut i landet. I høst arrangeres folkemøter i Stavanger og Tromsø. I Stavanger skal temaet være bistand og misjon.

– Her stiller vi spørsmålet: hvordan er forholdet mellom bistand og religion? Er det hensiktsmessig med skille mellom diakoni og forkynnelse? sier Vik.

Stavanger er valgt fordi de har «sterkt engasjement og kunnskap om temaet», sier Vik.

I Tromsø er temaet religion, konflikt og fred.

Bergen kuttet. Prosjektet avsluttes med et møte i Oslo våren 2012 hvor temaet er religion og menneskerettigheter. Dette vil også være et oppsummeringsmøte.

I anbudsdokumentet fastla Utenriksdepartementet at det skulle være folkemøte i Bergen. Bistandsminister Erik Solheim sa til Vårt Land at han mente det burde være et møte i Stavanger. Nå er vestlandsbyen kuttet til fordel for Stavanger.

– Hvorfor er Bergen kuttet?

– Utenriksdepartementet hadde lagt opp til tre folkemøter. Det ble en prioriteringssak, og da måtte vi velge mellom Stavanger og Bergen.

Både politikere og fagpersoner, misjonsorganisasjoner og andre organisasjoner skal delta på møtene. Det vil bli god tid til spørsmål fra salen.

Oslosenteret skal også sette ned en referansegruppe på 10-12 personer som representerer trossamfunn og fagområder. De skal delta i debatten og kvalitetssikre rapportene som skal skrives etter hvert folkemøte og sluttrapporten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion