Nyheter

Sender tenåringer på kurs i samliv

Stadig yngre ungdommer blir samboere. Nå skal elever på videregående skole få kurs om samliv og kommunikasjon.

Meldingen kommer fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). De jobber i disse dager med å ferdigstille et flunkende nytt kurs for elever på videregående.

– Det er viktig at unge får kunnskap om konflikthåndtering og kommunikasjon i tidlig alder. Nordmenn er stadig yngre når de flytter sammen, påpeker Berger Hareide, seniorrådgiver på seksjon for familie og oppvekst hos Bufdir.

Kjæresteparet Jørgen Westgård Rinvoll (18) og Kine Ren Bringedal Gundersby (18) bruker sommerdagen på en rusletur i Oslo sentrum. De er midt i kursets målgruppe og synes ideen er god.

– Men det er kanskje litt sent på videregående. De fleste har allerede hatt kjæreste da. Seksualundervisning kan være viktigere, sier paret fra Oppsahl i Oslo.

I går skrev Vårt Land at Trond Sæthren, leder for Familiefokus (Ungdom i Oppdrags familiearbeid), mener man må jobbe mot en nullvisjon for samlivsbrudd i Norge.

LES OGSÅ: UIO lanserer nullvisjon for samlivsbrudd

Trenger kunnskap. Hareide deler Sæthrens bekymring, men mener nullvisjon ikke er veien å gå.

– Det er negativt å jobbe mot en nullvisjon fordi det finnes parforhold man bør bryte opp. Det gjelder når det er snakk om vold, overgrep og så videre. En nullvisjon kan tilsløre stygge maktforhold, mener han.

Likevel gir han sin fulle støtte til at det bør holdes flere samlivskurs og lanserer samtidig et kurs om kommunikasjon, konflikter og samliv for elever på videregående skoler.

– Vi ser at når man etablerer et parforhold er det viktig med kunnskap, forventinger og holdninger. Når elevene er i videregående-alder tenker de reelt på sine planer for resten av livet. Hvordan man klarer seg i relasjoner med familie og partner, er jo på mange måter viktigere enn hvilken jobb man velger, understreker Hareide.

Hva er grunnen til at dere vil gi slike kurs i så ung alder?

– Det er mye som skjer i samfunnet som tilsier at det oppstår en usikkerhet omkring familie og samliv. Ungdommer har kanskje opplevd at foreldre går fra hverandre og mister troen på at de selv kan finne et stabilt forhold.

Prosjektet ventes å være klart allerede fra høsten av og har fått navnet «Du, jeg – vi».

VERDIDEBATT.NO: «Skilsmisse er i ferd med å bli en akseptert løsning på relasjonelle utfordringer og samlivsproblemer også i kristen Norge. Vi burde vite bedre!» Bli med i diskusjonen.

Nyttig informasjon. For kjæresteparet Rinvoll og Gundersby har det 2 1/2 år lange forholdet så langt gått bra.

– Men det er jo noen oppturer og nedturer. Sånn er det alltid, sier Rinvoll.

Gundersby nikker bekreftende.

– Han gjentar seg hele tiden. Han gjentar hva han sier, han gjentar hva han har sagt. Kort sagt gjentar han alt, sier hun og ler godt.

De to 18-åringene mener seksualundervisning er viktig, men tenker samlivsundervisning heller ikke er en dårlig idé.

– Det er jo godt med informasjon om hvordan man flytter sammen, hvor man kan bo eller hvordan man takler økonomiske problemer. Det er man kanskje moden for å lære når man kommer på videregående, sier de.

Lager eget kurs. Også Kirkens Familievern jobber parallelt for å styrke tilbudet til elever på videregående.

– Vi ser at man fort bytter partner allerede i ung alder. Å gi samlivskurs på videregående kunne gitt en god effekt. Det er viktig å lære om kommunikasjon og det å tåle uenigheter allerede fra ung alder, sier Benita Christensen, direktør i Kirkens Familievern.

De har allerede testet ut kommunikasjonskurs for kjærestepar på videregående skoler i Rogaland.

– Vi hadde ønsket å satse mer på dette, men mangler midler, sier hun.

Verken hun eller statsekretær Kjetil Andreas Ostling (SV) i barne- og likestillingsdepartementet mener nullvisjon er veien å gå.

– Alle vet at det er ikke bra for barn å leve i en familie med sterke og vedvarende konflikter mellom foreldrene, sier sistnevnte.

Bør leve sammen. Likevel kan også statssekretæren skrive under på ønsket om å få færre samlivsbrudd.

– Derfor satser vi på familievern og samlivskurs. Vi jobber også for at samlivsbrudd i Norge kan gjennomføres med minst mulig skadevirkninger for barna som er involvert, sier Ostling.

Seniorrådgiver Hareide setter på sin side pris på Ungdom i Oppdrag sitt engasjement for ekteskapet.

– Under alt dette ligger også hensynet til barna. For barna er det viktig med foreldre som er rimelig glade i hverandre og gode og forutsigbare som foreldre, konstaterer Hareide.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter