Nyheter

Pressegeneral mener identifisering av polititopp er naturlig

Presseforbundets Kjersti Løken Stavrum mener det er riktig av mediene å publisere navn og bilde av den korrupsjonssiktede politimannen Eirik Jensen.

På tirsdag ble det kjent at polititoppen Eirik Jensen er varetektsfengslet og siktet for grov korrupsjon. Norske medier var tidlig ute med å identifisere han med navn og bilde. Det mener generalsekretær i Norsk presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, var en riktig vurdering.

– Her er det er snakk om varetekstfengsling av en polititopp som er siktet for korrupsjon i forbindelse med sitt arbeid. Det ville være uønsket å leve med en anonym politimann som var fengslet i flere uker for den siktelsen. Det skal ikke være sånn at man kan bli fengslet i Norge uten at noen vet hvem det er som blir arrestert. Særlig i denne saken, hvor han er siktet av sine egne, sier hun.

LES MER: [http://www.vl.no/samfunn/schjenken-saken-opp-i-hoyesterett/ Schjenken-saken opp i Høyesterett]

Vanskelig å unngå. Førsteamanuensis Svein Brurås er ekspert på presseetikk. Han er enig med Løken Stavrum.

– I dette tilfellet ville det vært vanskelig å unngå, fordi det er vanskelig å omtale saken på en forståelig måte uten at publikum får vite hvem dette gjelder, sier han.

Han mener at mediene ikke forhåndsdømmer politimannen, så lenge de klargjør at skyldspørsmålet ikke er avgjort.

– Man skal være forsiktig på et så tidlig stadium i prosessen. Det må gjøres klart at det kun er snakk om mistanke og ikke en konstatering av skyld, sier han.

– Hvilke konsekvenser kan identifiseringen få for Jensen?

– Å bli omtalt med navn og bilde i mediene oppleves belastende for de fleste. Men det kan også i noen tilfeller være til fordel for den siktede. Det kan komme fram informasjon som kan være til fordel for han, for eksempel flere opplysninger til politiet.

LES MER: [http://www.vl.no/samfunn/nrk-fortsatt-versting-i-presseetikk/ NRK fortsatt versting i presseetikk]

Enormt press. Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen mener den korrupsjonssiktede politimannen utsettes for et enormt mediepress som han sjelden har sett maken til.

– Det er ikke mange i Norge som har fått så sterk eksponering. Pressen har grunn til å tenke seg om, sier han.

Abrahamsen mener det store mediefokuset kan være med på å forhåndsdømme polititoppen.

– Folk konkluderer med at han er skyldig, fordi det blir så sterk eksponering. Personlig mener jeg det er for tidlig å konkludere. Ikke engang politiet vet om han er skyldig nå. Samtidig forstår jeg hvorfor han blir eksponert. Han er profilert, og korrupsjon er et tema som har høyt fokus.

Først og fremst er det mannens familie som rammes av mediepresset, mener Abrahamsen.

– Det må ha kommet som et sjokk på familien. De fikk det slått opp midt i trynet uten varsel, sier han.

LES MER: [http://www.vl.no/samfunn/nrk-felt-for-romkvinne-innslag/ NRK felt for romkvinne-innslag]

Snudde. NRK lot være å identifisere politimannen de første dagene, men omtalte han med navn og bilde fra og med i går.

- Denne siktelsen er knyttet til hans rolle som politileder, og han har vært offentlig kjent i en årrekke. Vi endrer praksis nå, fordi vi fikk bekreftet fra flere uavhengige kilder at det dreier seg om konkrete anklager med direkte forbindelse til hans betrodde stilling. Retten konkluderte med skjellig grunn til grov korrupsjon, sier Per Arne Kalbakk, nyhetsdirektør i NRK.

Han sier at spørsmålet om identifisering var vanskelig å avgjøre.

– Vi har diskutert dette mye. Grunnen til at vi ikke identifiserte tidligere, var at vi visste veldig lite om saken og hva siktelsen bygget på, sier han.

Mannens rolle som leder i politiet var avgjørende for valget, sier Kalbakk.

– Identifisering på et tidlig tidspunkt kan forsvares fordi han har en helt spesiell rolle som leder i politiet. Hvis han ikke hadde vært offentlig kjent, er jeg temmelig sikker på at vi ikke ville ha identifisert han.

Torry Pedersen, redaktør i VG, trekker også fram Jensens rolle som en betrodd politimann.

– Yrket hans er å avdekke kriminalitet, men nå er han selv siktet for å legge til rette for kriminalitet. Han har privilegier som politimann, og blir fengslet med en så alvorlig mistanke. Derfor valgte vi å identifisere han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter