Klima

Oljebispedømmet tar ikke til seg klimarefs

Stavanger-biskop mener regionen er for lite oljekritiske, mens oljeindustrien vil ta biskopen i skole.

Samme dag som Statoil meldte at de hadde gjort et funn på mellom 200 og 300 millioner fat i Havis-prosjektet kastet Stavanger-biskop Erling J. Pettersen en brannfakkel inn i oljedebatten:

– Vi må begynne å snakke om både klima og rettferdighet. Vi må tørre å se baksiden av medaljen, skrev Pettersen i en kronikk i Stavanger Aftenblad.

LES PETTERSENS KRONIKK PÅ verdidebatt.no

Det får Oljeindustriens Landsforening (OLF) til å reagere på biskopens kunnskapsgrunnlag.

– Vi har hatt klima i tankene i opp mot 25 år og Norge er nå den mest klimavennlige leverandøren av olje og gass i verden. Å få brakt denne informasjonen ut til biskopen kunne vært nyttig. Jeg tror biskopen trenger mer fakta, sier informasjonssjef Tom Gederø i OLF, som organiserer oljebedriftene i NHO.

Kritisk biskop. Det var i årets nyttårstale at biskop Pettersen først gikk ut mot oljeindustrien med krav om at de skulle rette søkelyset mot klima og rettferdighet.

Biskopen var i går ikke tilgjengelig for kommentar, men kirkerådsleder Svein Arne Lindø stiller seg moralsk bak biskopen.

– Når oljeindustrien blir en så stor del av den økonomiske veksten er det ekstra viktig å våge å være kritisk, sier Lindø, som selv er fra Rogaland.

Han var også utsending på FNs klimakonferanse COP17, noe som satte spor.

– Jeg møtte representanter fra de fattigste landene som kunne fortelle om klimaendringene på nært hold på en helt annen måte enn det vi opplever her i dag. Vi er nødt til å tenke etikk, sier han.

– Er det ikke viktigere for kirken å spre Guds rike enn å kjempe for klimasaken?

– Disse to tingene kan ikke settes opp mot hverandre. Kirken har et viktig anliggende i å forkynne evangeliet. Samtidig må vi forvalte skaperverket Gud har gitt oss på en ansvarlig måte, sier kirkerådslederen.

Bedre enn kull. – Kirken har helt rett i at klimautfordringen er sentral, men biskopen glemmer at vi også må levere energi til verdens befolkning. 1,5 milliarder mennesker mangler energi verden over. Både klimautfordringen og energiutfordringen må løses samtidig, sier Gederø i OLF.

– Samtidig er det ingen tvil om at norsk naturgass må være et mye bedre alternativ enn for eksempel kullkraft, forsetter han.

Informasjonssjefen får støtte fra sin kollega i LO-forbundet Industri og energi.

– Jeg synes det er bra at biskopen engasjerer seg i debatter om miljø og etikk. Samtidig må kirken ta inn over seg at man hele tiden jobber for å utnytte naturressurser på en best mulig måte, sier informasjonssjef Martin Steen.

Vil møte biskopen. Nå håper Gederø at biskopen og oljeindustrien sammen kan legge fakta på bordet i et møte.

– Det ville vært veldig nyttig, påpeker han.

Vil dere ta initiativ til et slikt møte?

– Basert på en del tidligere utspill samt dagens kronikk, er det klart at hvis ikke biskopen inviterer oss til et møte så vil vi invitere han. Da kan vi dele fakta om norsk olje- og gassvirksomhet, sier Gederø.

Kirkerådslederen tror biskopen ville sette pris på å møte oljeindustrien for å diskutere klimapolitikk.

– Kjenner jeg vår biskop rett så er han villig til å gå i dialog med oljeindustrien. På en annen side er ikke kirkens engasjement tuftet på detaljkunnskaper, men å stille verdispørsmål til oljeindustrien. Vårt anliggende er å holde debatten i live. Derfor er det hyggelig at oljeindustrien responderer på en måte som stimulerer til dialog, sier Lindø.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima