Nyheter

Militærnektere slipper 12 måneders siviltjeneste

Men skal raskt kunne innføres igjen.

Militærnektere slipper å avtjene 12 måneders siviltjeneste dersom regjeringen får Stortinget med på å oppheve ordningen med sivil verneplikt.

Men sivil verneplikt skal raskt kunne innføres på nytt dersom dette anses nødvendig av forsvarsmessige hensyn, går det fram av et lovforslag som Justisdepartementet har sendt på høring. Høringsfristen er 9. september.

Regjeringens standpunkt om å avvikle den sivile verneplikten ble kjent tidligere i sommer da Siviltjenesten på Dillingøy opplyste at innkalling av nye mannskaper ble stoppet. Flere opposisjonspolitikere kritiserte da regjeringen for i praksis å gjennomføre en lovendring før den er vedtatt av Stortinget.

– Ikke behov. Ifølge militærnekterloven kan vernepliktige med pasifistisk overbevisning fritas for militærtjeneste og overføres til sivil verneplikt. Opprinnelig måtte disse tåle en lengre tjenestetid enn mannskaper i den militære førstegangstjenesten. Årsaken var at muligheten for fritak fra militærtjeneste ikke skulle svekke rekrutteringen til Forsvaret. De siste årene har tjenestetiden hatt samme varighet, det vil si tolv måneder.

Regjeringen mener nå at det av hensyn til rekrutteringen til Forsvaret ikke lenger er nødvendig å opprettholde sivil verneplikt. Justisdepartementet påpeker i høringsnotatet at innkallinger til Forsvaret er blitt kraftig redusert de siste årene, og at det nå bare er cirka 8.000 per år som gjennomfører førstegangstjenesten. Dessuten er antallet militærnektere redusert. I 1998 søkte cirka 3.000 vernepliktige fritak fra militærtjeneste av overbevisningsgrunner. I 2010 ble det registrert 345 slike søknader.

Sikkerhetsventil. Justisdepartementet mener det ikke kan utelukkes at flere vil «påberope seg militærnekterstatus» dersom siviltjenesten helt faller bort. Derfor blir det foreslått å opprettholde visse ordninger som skal sikre at det er en alvorlig overbevisning som ligger til grunn for søknader om fritak fra militærtjeneste. Blant annet kan søkerne bli pålagt å gi ytterligere opplysninger, og de skal kunne pålegges å møte personlig i de organer som skal fatte vedtak om fritak.

Som en «sikkerhetsventil» foreslår Justisdepartementet også at Kongen i statsråd raskt skal kunne gjeninnføre sivil verneplikt dersom forsvarsmessige hensyn tilsier dette.

Mister arbeidskraft. Avvikling av den sivile verneplikten får følger for institusjoner innen helse- og sosialsektoren, skoler, barnehager og kulturinstitusjoner som hittil har vært tjenestesteder for de sivile vernepliktige. For tiden er det tale om cirka 200 personer per år.

Justisdepartementet mener at bortfallet av den sivile verneplikten ikke vil medføre større utfordringer for aktuelle oppdragsgivere. Staten vil spare 15,3 millioner kroner, blir det opplyst.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter