Politikk

Menneskerettsdomstol stopper utsending av kirkeasylant

Utlendingsnemnda trodde ikke Jamshid Naimi var en ekte kristen konvertitt. Menneskerettsdomstolen i Strasbourg har nå stoppet norske myndigheters utsendelse av ham.

I går kom Utlendingsnemndas avslag på anken til utviste, afghanske Jamshid Naimi. Han har sammen med broren sittet i kirkeasyl i Fjellhamar kirke i Lørenskog siden i fjor sommer.

For tre uker siden ble han frivillig med politiet for å sone en 25-dagers dom for promillekjøring. Men noen dager før han skulle slippe ut, kom Utlendingsnemndas vedtak i posten, og politiet fikk ordre om å hente ham lørdag. Nemnda trodde ikke på at han var ekte, kristen konvertitt.

Advokat Arild Humlen sier til Vårt Land at han hadde indikasjoner på at Naimi ville bli sendt hjem til Afghanistan allerede lørdag morgen.

Hastevedtak. Det reagerte Humlen på og sendte en hastemelding med dokumentasjon og det Humlen mente var bevis til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg fredag ettermiddag.

Bare noen timer etterpå svarte Strasbourg:

– I faksen jeg har fått, og som er sendt til den norske regjeringen, står det at utsendelsen skal stoppes i alle fall inn til onsdag, forteller Humlen.

Menneskerettsdomstolen har brukt en midlertidig forføyning, som betyr en tvingende beslutning.

– Dette en svært kontroversiell beslutning, så på onsdag vil flere dommere i Strasbourg se på denne saken, sier advokat Humlen.

LES OGSÅ: Slipper ut av kirkeasyl

Eksepsjonelt. Advokat Humlen, som er en erfaren asyladvokat, mener denne beslutningen er eksepsjonell.

– Jeg har ikke hørt om noe tilsvarende.

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg benyttet seg av den såkalte rule 39. Den kan i hovedsak bare brukes i begrensede situasjoner hvor det kan være fare for liv eller tortur. Landene er helt nødt til å følge domstolen når denne regelen blir brukt.

Ble lurt av politiet. Kirkeasylanten og advokaten reagerer også på saksgangen. De sier at de føler seg lurt av politiet.

– Da politiet kom skal de ha gitt uttrykk for at denne soningen ikke skulle ha noe med utvisningssaken å gjøre. Derfor ble han med frivillig, forteller advokat Humlen.

Sokneprest i Lørenskog, Tor Martin Synnes, reagerer også kraftig på politiets metoder.

– Han ønsket å bli med og ikke ødelegge for saken sin. Om Naimi hadde trodd at han ville blitt sendt ut av landet ville han aldri ha blitt med frivillig, sier presten som også mener at kirkeasylanten er blitt lurt.

At afghaneren ble hentet ut av kirka av politiet, og at han senere skulle bli sendt ut, mener Synnes er «uredelig».

– Jeg ønsker ikke at samfunnet vårt skal behandle våre brødre slik. Dette er uverdig.

Men det som menneskerettighetsdomstolen reagerer på var vedtaket til Utlendingsnemnda.

– Det er fattet på et syltynt grunnlag, mener advokaten som mener at Naimis troverdighet som kristen konvertitt ikke bør settes i tvil.

– Han hadde også befatning med kristne organisasjoner mens han bodde i Afghanistan, legger han til.

Troverdig kristen. Prest Tor Martin Synnes sier han ikke betviler kristentroen til noen av brødrene:

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at Utlendingsnemnda avslår anken. Jeg skjønner at de kan bli mistenkeliggjort, men hvilke beviser skal en ha for å vise en reell konvertering. Jeg vil si at troverdigheten deres rundt dåpsprosessen de var gjennom er mange ganger høyere enn i fire av fem barnedåper. Jeg har ingen grunn til å mistenke dem for andre motiver, fortsetter Synnes.

– Dersom han blir sendt tilbake til Afghanistan, vil han få det forferdelig vanskelig, legger han til.

Advokat Humlen frykter for livet til Jamshid Naimi om han blir sendt til hjemlandet.

Politiet svarer. Åse Kjustad Eriksson, politiadvokat ved Romerike politidistrikt, bekrefter at Naimi ble hentet fordi han var etterlyst for en soning av en promilledom.

– Men jeg kan ikke si noe om hva som ble sagt da han ble hentet. Men det var ikke et samarbeid med politiets utlendingsenhet i forbindelse med pågripelsen, sier Kjustad Eriksson.

Anklagene om at politiet skal ha lurt kirkeasylanten svarer politiadvokaten slik på;

– Om han mener seg lurt av politiet må han rette en formell klage, så vil den bli behandlet.

Vårt Land tok kontakt med justisdepartementet, men de ville ikke kommentere saken fredag. Vi fikk heller ikke svar fra Utlendingsnemnda om saken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk