Nyheter

Mener rektorer svikter mobbeofre

I tolv år ble André Oktay Dahl mobbet på skolen. Hver dag opplever 40.000 elever det samme. Høyre-politikeren mener rektorer er «feige». – De gjør ikke noe for å bekjempe mobbing, sier han.

Høyre-politikeren er ikke nådig med dem han mener svikter mobbeofrene mest:

«I 2013 har antallet offentlig ansatte som skal avdekke, varsle og håndtere både mobbing og overgrep blitt svært mange. I 2013 er imidlertid dessverre mange av disse ikke det spøtt bedre enn dem uten diplom på veggen til å gjøre jobben sin. La oss for eksempel ta de største svikerne av dem alle: Rektorene som ikke gjør noe på sin skole for å avdekke eller bekjempe mobbing», skriver han i et innlegg på bloggen terjebratland.no, som drives av et medlem i Høyre.

– Jeg vet om skoleledere som dekker over mobbing, og som lar foreldre til mobba barn oppleve at det er de som er problemet, sier Dahl til Vårt Land.

Vondt i magen. Minst 40.000 gutter og jenter går til skolen med vondt i magen. De frykter å møte mobberne. De er redde for slagene, ordene og utfrysingen. André Oktay Dahl, som har sittet på Stortinget i 12 år, de fire siste som nestleder i justiskomiteen, vet godt hvordan disse barna har det:

«Jeg ble mobbet på barneskolen, ungdomsskolen og litt på videregående. Mange visste at jeg var homofil før jeg i det hele tatt hadde tenkt tanken selv», skriver han i blogginnlegget.

Var skolelys. – Jeg var feminin, og fikk unngjelde for det. Da bestemte jeg meg for å bli god på skolen, og ble det. Da ble jeg mobbet for å være et skolelys, forteller Dahl.

Flere av de samme mobberne fulgte ham opp gjennom barneskolen og ungdomsskolen, men så dabbet det noe av på videregående.

– Flere av mobberne kom ikke inn, minnes Dahl.

– I voksen alder har tre av mobberne tatt kontakt og bedt om unnskyldning. En av dem forklarte mobbingen med at han «så opp til meg», for jeg var så flink i mye.

Ny kampanje. På mandag drar Manifest mot mobbing i gang årets kampanje. Teamet er «Voksne skaper vennskap - sammen». Bak Manifest mot mobbing står flere departement, direktorat og utdanningsorganisasjoner. Siden oppstarten i 2011 har 320 kommuner undertegnet Mobbemanifestet. Nå ber kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) de som ikke har signert om å gjøre dette i høst.

André Oktay Dahl rister på hodet av de mange kampanjene mot mobbing som blir rullet ut. Han vil angripe samfunnsproblemet på en helt annen måte.

– Vi må få skoleeiere som krever at rektorene avdekker og bekjemper mobbing. Vi må få de rette personene til være rektorer. De kan ikke være konfliktskye og feige.

Vold og rus. På bakgrunn av egne erfaringer og mange mobbehistorier fortalt av mobbeofre og deres foreldre, sier Dahl at skolen ikke kan ha rektorer som svikter barna de skal beskytte, som gnir salt i sårene ved å legge ansvaret på den mobbeutsatte og dennes foreldre.

Som justispolitiker sier Dahl at han har vært på mangt et fengselsbesøk og møtt mobbeofre som valgte å slå eller ruse seg bort fra problemene.

Vil forebygge i fredstid. – Det hender dessverre at varsler om mobbing som kommer fra elever eller foresatte ikke blir tatt på alvor med en gang, og drukner i andre gjøremål, erkjenner Tore Fjørtoft. Han leder lederrådet i Utdanningsforbundet og er dermed talsmann for landets skoleledere.

– Men manglende innsats kan ikke unnskyldes med at andre oppgaver er viktigere. Når en rektor får melding om mobbing, er det jobb nummer én å undersøke opplysningene og så handle – om det er påkrevet.

Han gir André Oktay Dahl rett i at arbeidet mot mobbing kan bli bedre, men han tilbakeviser at rektorer er «feige».

– Men det kan hende at partene som er involvert opplever det slik, sier Fjørtoft.

Som talsmann for skolelederne har han et råd til kollegene:

– Driv forebyggende arbeid i fredstid. Samle alle lærere og bli enige om hva de enkelte ordene betyr, hva som skal gjøres dersom mobbing meldes og hvordan skolen skal reagere.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter