Nyheter

Kommune-Norge sier nei til reservasjon for fastleger

Bare fem av over 150 kommuner ønsker reservasjonsadgang for fastleger.

Onsdag er det én uke til fristen går ut for å komme med høringsuttalelser om reservasjonsordningen for fastleger.

Tilbakemeldingene fra Kommune-Norge er krystallklart: De sier nei til reservasjonsadgang. Kun fem av de 152 kommunene som har svart til nå er positive til ordningen. I tillegg er det noen kommuner som ikke tar stilling til ordningen, men understreker at spørsmålet om ja eller nei til reservasjon ikke bør avgjøres i hver enkelt kommune.

– Lokalpolitikere og folk flest blir overrasket når jeg forklarer hva reservasjonssaken faktisk handler om. De fleste erkjenner da at de ikke har fått med seg hovedlinjene, sier leder av helsekomiteen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos.

LES OGSÅ: Høie mener Ap pynter på reservasjons-historien

Ap: Et kraftig signal. Men helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Torgeir Micaelsen, er av en annen oppfatning. Han er ikke overrasket over svarene.

– Dette er et kraftig signal til regjeringen om at de bør tenke seg om en gang til, sier Micaelsen.

Han mener regjeringen nå står overfor to valg, som ifølge ham selv er dårlige begge to: Regjeringen kan enten påtvinge kommunene en reservasjonsordning de selv ikke ønsker. Eller de kan holde fast på forslaget om at det blir opp til hver enkelt kommune å bestemme om leger skal få reservere seg. Men da blir det, ifølge Ap-talsmannen, «veldig tilfeldig» hvilke kommuner som tillater reservasjon, noe han heller ikke støtter.

– Det beste er om regjeringen går tilbake og faktisk lytter til det kommunene har sagt, og diskuterer saken på nytt med KrF, sier Micaelsen.

LES OGSÅ: Tøffere SV-jakt på reservasjonsleger

– To viktige hensyn. Engasjementet knyttet til høringen er uvanlig stort. Helseminister Bent Høie (H) har mottatt over 1.000 brev fra privatpersoner, organisasjoner, kommuner, fylkeskommuner og andre instanser.

Tone Trøen, medlem av helsekomiteen for Høyre, vil ikke kommentere det kontante nei-svaret fra kommunene før saken er kommet til Stortinget.

– Hvilke inntrykk gjør det på deg at nesten hele Kommune-Norge sier nei til reservasjon?

– Det er bra at regjeringen har sendt denne saken ut på en bred, offentlig høring. Nå vil de lytte til høringssvarene og komme med sitt forslag til Stortinget. Det er vanskelig å kommentere høringssvarene før saken kommer til Stortinget, sier Trøen.

– Men du har vel noen tanker om at så mange kommuner sier nei?

– Selv mener jeg regjeringens forslag til reservasjonsordning er god. Den gir rom for to veldig viktige hensyn. Jeg tror det er ganske allment respektert at både hensynet til noen få leger og hensynet til kvinnen er viktig, sier hun.

LES OGSÅ: Ønsker varslingstelefon om reservasjonsleger

Kjos er oppgitt. Leder av helsekomiteen er oppgitt over dreiningen reservasjonsdebatten har fått.

– Jeg har sett en del debatter hvor de som diskuterer snakker om reservasjonsrett og at en del leger skal kunne reservere seg mot prevensjon og assistert befruktning. Da tenker jeg: Hvorfor diskuterer dere ikke det som er forslaget, nemlig reservasjonsmulighet, spør Kjos.

– Tror du folk ikke har forstått hva saken handler om?

– De har i hvert fall ikke satt seg nok inn i det, sier komitélederen og fortsetter:

– Som leder av komiteen får jeg veldig mange spørsmål fra folk som tror denne saken handler om noe helt annet enn det den faktisk gjør: Det er ikke en reservasjonsrett, det er ikke omkamp om abortloven, det handler ikke om at kvinner ikke skal få resept på p-piller eller at leger skal kunne nekte gravide abort. Kvinner trenger heller ikke henvisning, de kan gå rett til sykehuset for abort, sier Kjos.

LES OGSÅ: – Fastlegeavtalen er ingen meny man kan velge fra

– Hva har regjeringen gjort feil siden du mener forvirring er så stor?

– Noen har greid å fortelle en historie som ikke er riktig og mediene har bidratt til det. Jeg ser det daglig i leserinnlegg, på Twitter og på Facebook. Det er vanskelig når dette bildet har satt seg og denne historien har fått lov til å leve, sier Kjos.

Skal diskutere. Debatten om reservasjon ble for alvor satt på dagsorden da den rødgrønne regjeringen i 2011 sendte ut et rundskriv som nektet fastleger å reservere mot oppgaver som var i strid med legens samvittighet. Dette kunne være å henvise gravide til abort, sette inn spinal eller henvise par til assistert befrukting.

Reservasjonsspørsmålet ble senere en del av regjeringsforhandlingene i fjor høst. KrF, Frp og Høyre undertegnet en avtale som åpnet for at leger skal kunne reservere seg mot å henvise til abort.

– Er det aktuelt for KrF å snu når dere hører svarene fra Kommune-Norge?

– Når høringen er over skal vi sette oss ned sammen med Frp og Høyre og da skal vi diskutere saken. Vi tar høringene på kjempealvor, sier Olaug Bollestad, helsepolitisk talsperson i KrF.

– Hvordan tar dere høringen på alvor?

– Det må vi ta når vi ser alle svarene. Dette er en debatt vi ikke tar i avisene, men med dem vi har skrevet avtalene med. KrF er opptatt av å finne en løsning hvor vi bevarer samvittighetsfriheten og at det i denne omgang ikke er en kamp for å endre abortloven, sier Bollestad.

LES OGSÅ: KrF-lederen avviser partifelles abortutspill

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter